Здравният министър: Ваксинирайте се, искам и аз да хвърля маската

Моето семейство ще се ваксинира с препарата на AstraZeneca, каза проф. Ангелов

11.03.2021 | 10:56 Редактор: Тодор Петров
Здравният министър: Ваксинирайте се, искам и аз да хвърля маската

"Ваксинираният човек може да пренася вируса, но не може да се разболява. Ще хвърлим маските, когато постигнем колективен имунитет. Мислите ли, че ми харесва да нося маска?! На цялата планета е така. И аз искам да си хвърля маската. Кога ще го постигнем в нашата държава, ако водим постоянен дебат за правилно и неправилно?!", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той бе категоричен, че няма да отговаря на политически въпроси и няма да влизам в задочен диалог. Прекратих ясно и точно предизборната си кампания, водя листа във Варна и Търново, няма да обикалям и да агитирам, настоя здравният министър.

"Трябваше до 5 март да са ваксинирани всички представители на Секционните избирателни комисии. Уви, не успяваме да го направим. Не защото не искаме и не разполагаме с ваксини, а защото подаванията са късно. Защото някои хора се плашат да бъдат членове на СИК. Имаме подозрения, че има хора, които се записват и със сигурност няма да участват в изборите, само и само да се ваксинират", обясни проф. Ангелов.

И посочи, че Е-системата за записване е направена така, че да работи през цялата година. С това, с което разполагаме днес, с това ще ваксинираме, отсече той.
 
"Тече дебат за възможността за избор на ваксина. За това, че ваксината на AstraZeneca не е подходяща за лица над 65-годишна възраст. Тези страхове са неверни и трябва да бъдат премахнати от съзнанието на хората. Тази ваксина създава достатъчно високо ниво на сигурност", увери министър Ангелов.

По думите му няма доза ваксина, която да дойде в страната и да не се изпрати веднага на местата, където има желание за ваксиниране. 

"Когато не ни казват какво ще имаме страната и какво ще дойде, това е истината. И аз искам да имаме от всички ваксини по 500 000, ама не идват... Води се търговска война между фирми, заложници са хората. Най-добрата ваксина е наличната", подчерта проф. Ангелов.

"Моето семейство ще се ваксинира с ваксината на AstraZeneca, защото това има в момента. Аз нямах право да избирам и си сложих ваксината на Pfizer. Нека никой да не пропуска шанса си. Увеличихме процента на доверието във ваксините на българските граждани и ще продължим да работим по този начин", каза още той.

Относно това защо в момента са налични само ваксини на AstraZeneca, въпреки че получихме доставка на дози от Pfizer/BioNTech, здравният министър отговори, че ваксините на Pfizer се пазят за членовете на Секционните избирателните комисии.

140 000 са ваксинирани граждани над 60 години, стана ясно още от думите му. А ситуацията с учениците била много сложна, противоречиви били твърденията пренасят или не коронавируса.

Според него българското общество не е готово за пълен локдаун. Ако направим всичко това изведнъж, няма да бъдем разбрани, посочи проф. Ангелов и обясни защо НОЩ се спря на локално затягане на мерките.

"Изпратиха ми клипчета от 8 март в страната на хора, играещи отгоре на масата. Говорим за отношението на хората. На тези хора, които играят на масата, как да им обясним, че е опасно, с какви думи?!"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ша носиш маската ***,ние нито маски ще носим нито ваксе ще си бием. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
координация
преди 3 години
По отношение на електронната система за ваксиниране - ПЪЛНА НУЛА! Записваш се, един ден преди дата получаваш потвърждение и .... о, изненада - В посочения от теб кабинет не само че нямат от предпочитаната ваксина - нямат никакви ваксини! И нямат никаква информация колко хора са регистрирани през електронния портал за техния кабинет! За какво служи това електронно записване, г-н министър? Нали уж да не разкарвате хората излишно по опашки?! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
След като е доброволно, няма право да търси сметка на хората. А и сега като ваксиниран той е в безопасност, но е опасен за нас неваксинираните, така че да не се прави ла луд. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години