Доц. Кунчев: Вълната е налице навсякъде, локалните мерки са оправдани

България е на 16-о място в ЕС по заболеваемост, посочи главният държавен здравен инспектор

11.03.2021 | 10:30 Редактор: Ралица Братанова
Доц. Кунчев: Вълната е налице навсякъде, локалните мерки са оправдани

На фона на растящата заболеваемост и брой на новорегистрирани случаи няма коренна промяна е класацията ни в ЕС, което значи само едно - вълната е налице навсякъде. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг на НОЩ.

"За изтеклите 2 седмици в България заболеваемостта е 380 на 100 хил., което ни отрежда 16-о място в ЕС и 5-о на Балканския полуостров", обясни той.

Продължават да се запазват значителните разлики при заболеваемостта в регионите в страната. Водещи са Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен, и Перник.

"Изброените области са точно тези, които взеха решение за налагане на локални допълнителни мерки, които засягат преди всичко преминаване в електронна среда на обучение в училищата над 4 клас, носене на маски на открити пространства, когато има струпване на хора, ограничаване на работното време на заведенията и ограничаване на дейността на отделни направления - спортни прояви, фитнес зали, обучения", посочи доц. Кунчев.

По думите му тези мерки са абсолютно оправдани, тъй като има области със сравнително ниска заболеваемост, които са Търговище, Видин, Кърджали Разград и Добрич.

"Много критики имаше, както и подкрепа за това, че изнасяме в електронна среда голяма част от учениците. В момента в страната има училище, в което са болни едновременно 13 преподаватели. Има детски заведения, в които са болни двама до трима души от служителите. Има старчески дом, в който има епидемичен взрив и 17 от настанените са болни - всички те, отказали имунизация преди месец. Същевременно живеят в тесен контакт със 100 души, които са си направили имунизация. Сред тях няма нито един заразен", обясни още главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев посочи, че това е пример, който илюстрира ролята на ваксинацията.

"Никой не твърди, че при прилагането на определен тип мерки ще получите край на епидемията. Толкова е сложен и многофакторен процес, не може да бъде описан по математически начин. Няма граница при мерките. Има разумен компромис, така че да не затрием икономиката и да не оставим хората без заплати и да държим контрол над пандемията ", Категоричен бе доц. Кунчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Те отвориха всичко, направиха се на бели и добри пред бизнеса със заведенията и после си измиха ръцете, като казаха на кметовете да затварят те ако преценят. Долни, долни... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години