НОЩ: Заболеваемостта расте стремглаво, рязък скок и на смъртността (ОБЗОР)

Повече от половината легла в ковид отделенията и интензивните вече са заети

11.03.2021 | 13:30 Редактор: Ралица Братанова

Заболеваемостта от Ковид-19 в страната расте стремглаво. Има рязък скок на смъртността. Повече от половината легла в ковид отделенията и интензивните вече са заети. Това отчетоха от Националния оперативен щаб. 

България достигна нивото от втората вълна на пандемията през ноември. 58% от леглата за неусложнени пациенти са заети, както и 65 на 100 от тези за интензивни грижи. В страната вече има болници с изчерпан капацитет. 

"Мога да кажа за ВМА в София. Тази сутрин имахме 5 свободни легла , преди три дни разкрихме две нови клиники", посочи председателят на НОЩ и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

В столичната окръжна болница "Св. Анна" вече са преобразувани 8 ковид отделения и от 265 легла 220 са заети. А лекарите там прогнозират, че след 2 дни ще бъдат заети.

Всички легла за ковид пациенти в пазарджишката болница вече са запълнени. 

Здравните власти увериха и че няма опасност от партидата ваксини на AstraZeneca, която беше блокирана в Австрия след смъртен случай, заявиха здравните власти у нас. 

До проверката се стигна, след като преди седмица в Австрия почина жена, ваксинирана с препарата. 

"Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране, все още се установява дали има причинно-следствена връзка и не трябва да има притеснения по отношения на безопасността", увери Богдан Кирилов.

В България са получени 31 200 дози от тази партида на 12 февруари и почти всички дози ваксини от нея вече са приложени, като досега няма информация за получени странични ефекти, различни от описаните в листовката на препарата.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК