ЕК не препоръчва блокирането на партидата на AstraZeneca

Богдан Кирилов отрече предизвикването на симптоми от блокираната партида

11.03.2021 | 11:09 Редактор: Здравко Черкезов
ЕК не препоръчва блокирането на партидата на AstraZeneca

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) - Богдан Кирилов, отрече блокираната партида на AstraZeneca да е опасна, като посочи, че след задълбочен анализ на комитета за оценка на риска към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) няма доказателства за причинно-следствена връзка и ЕК не препоръчва държавите да блокира тази партида.

Той отрече и предизвикването на симптоми от тази партида - тя е дори е по-ниска спрямо общата честота на предизвикани симптоми.

"В тази връзка - ЕАЛ не препоръчва блокиране, все още се установява връзка и не трябва да има притеснения относно безопасността", заяви Кирилов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

По отношение на останалите сигнали за нежелани реакции, които постъпват в ИАЛ, той обяви: Честотата на съобщенията е ниска - 3 на 1000, като са постъпили общо 840 съобщения.

"Очаква се решението на ЕАЛ по отношение на четвъртата ваксина - Janssen. Днес или утре ЕК ще може да издаде разрешение за употреба", посочи Кирилов.

Все още няма потвърждение за срокове за доставка на Janssen, като засега е комуникирано за месец април, но без ясни дати и количества.

"Продължава документацията на руската ваксина. Европейски екипи трябва да проверят добрата производствена практика", обясни Богдан Кирилов по отношение на Sputnik V, като от ИАЛ очакват повече конкретна информация.

Той добави, че се очаква да пристигнат още 31,2 хил. дози от AstraZeneca в понеделник, 26 хил. от Pfizer/BioNTech, които пристигат в средата на седмицата, 36 хил. от Moderna, както и 36 хил. за следващата - отново от AstraZeneca. 

"Положителната новина е, че ЕК успя се договори за 4 млн. допълнителни дози от Pfizer/BioNTech, които да бъдат осигурени за ЕС. Продължават преговорите на останалите държави членки за осигуряване на допълнителни количества за нас", коментира изпълнителният директор на ИАЛ.

"Преди повече от месец, няколко дни след поставяне на ваксината, в България също имаме фатален случай. Но нямаме доказателства, че това се дължи на ваксината. Няма опасност за здравето на хората, тази партида може да се прилага", съобщи министър Ангелов, запитан за потенциално опасната партида с ваксини на AstraZeneca.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Дайте я насам. Доброто прасе всичко яде. Сигнализирай за неуместен коментар