Съпруги отмъщават на бившите си, издавайки ги в НАП за необявени доходи

Зачестяват сигналите към приходната агенция

09.03.2021 | 12:43 Редактор: Здравко Черкезов
Съпруги отмъщават на бившите си, издавайки ги в НАП за необявени доходи

В последно време зачестяват сигналите към приходната агенция от наематели, които имат подозрения, че бившите им хазяи не са си обявили доходите от наем в данъчната декларация.

Зарязани съпруги отмъщават на бившите си половинки, като ги издават пред НАП за охолен живот и скъпи придобивки, които не съответстват на декларираните им официални доходи, пише "Телеграф".

Най-много сигнали в НАП обаче са за неиздадени от търговци касови бележки, разказват от приходното ведомство.

Сигнали се подават както през кол центъра на НАП, така и в офисите ѝ с писма, към които могат да се прикрепят доказателства и документи. Само през кол центъра миналата година са били получени 2273 броя обаждания за укриване на данъци, данъчни и осигурителни нарушения и неиздаване на касови бележки или фактура. Те обаче намаляват спрямо 2019-а, когато са били 2684 броя.

Приблизително същото количество сигнали годишно се подават и писмено.

Част от сигналите са за укриване на доходи от физически и юридически лица. Към тях спадат и тези от съпруги, които топят бившия, че си е купил скъпи придобивки като луксозни коли и маркови часовници, но не е декларирал всичките си доходи пред данъчните.

Агенция "Митници" също приема сигнали от граждани, които най-често са за нелегални казани за ракия обясниха от ведомството. Те се подават през специална онлайн форма.

Подателите на сигнали получават обратна връзка, ако са оставили координати и са посочили, че желаят да бъдат информирани за резултата. Също така сигнал за митнически, акцизни и валутни нарушения могат да бъдат подадени писмено на място във всяко митническо учреждение, да се изпратят по пощата на адреса на Централно митническо управление (София 1202, ул."Георги С. Раковски" 47) или на адреса на всяко друго митническо учреждение, както и на телефоните на Агенция "Митници".

Обработват се и анонимни сигнали, но много често информацията в тях се оказва непълна и не може да бъде доизяснена поради липсата на възможност за обратна връзка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК