Министър Сачева: Поддържаме 225-227 хил. безработни, 8 души се борят за 1 място

Броят на заразените скочи след отварянето на училищата и детските градини, смята тя

20.02.2021 | 20:45 Редактор: Тодор Петров

"Един от индикаторите как се справяме с кризата е нивото на безработица. Все още поддържаме едноцифрено число - 7%. Положителен е, много европейски държави имат двуцифрено число на безработицата. Към момента 8 безработни се борят за едно работно място. Работодателите са доста предпазливи", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването "Опорни хора".

Тя изтъкна, че в края на декември 2020 г. много програми заетост и други мерки приключват. Затова е било нормално през януари да има ръст на безработицата. Сега тези мерки започват отново да работят.

Поддържаме около 225-227 хил. безработни - относителна устойчивост. Някой губи работа, но друг намира работа. Дали ще има ново затваряне на държавата - това влияе много, стана ясно още от думите на министър Сачева.

"Нощните заведения са затворени четвърти месец. Работещите в тях сами ще започнат да търсят други възможности. Един човек 5-6 месеца без работа, може би започва да си мисли дали това е перспективен сектор. Всичко зависи от начина, по който ще се възстановяват европейските пазари", обясни социалният министър.

Сачева посочи пред Bulgaria ON AIR, че запазените работни места, благодарение на мерките на държавата, са 300 хил. - 30 хил. са в секторите туризъм, ресторантьорство и транспорт.

"На 1 март ще отворят заведенията. Ръстът на заболелите се дължи преди всичко на отварянето на училищата и детските градини. Взехме под внимание факта, че децата не могат да останат неграмотни. Родителите им трябва да останат с тях вкъщи. Решението с отварянето беше трудно, но го взехме. За заведенията Щабът няма положително отношение", каза бъдещият кандидат за депутат от ГЕРБ от листата в Добрич.

"Готвим се за изборите. Кампанията със сигурност ще изглежда различно. Листите ще бъдат утвърдени следващата седмица. Сега приключи номинацията. Получих повече от 300 номинации, имам желание да се включа в изборите", коментира Сачева.

От думите ѝ стана ясно, че за изборите отговаря вицепремиерът Марияна Николова, тъй като Томислав Дончев вероятно ще бъде кандидат за народен представител.  

"Имаме готовност от Ваксинационния щаб да направят ваксините за всички желаещи от секционните избирателни комисии. В цял свят има забавяне с доставките. До края на март очакваме около 250 000 ваксини. Една от причините да има забавяне е, защото предприехме подхода на ваксиниране с двойната доза - да не ваксинираме всички с по една доза и да чакаме следваща доставка", обясни министър Сачева.

И добави, че под 20% са желаещите да се ваксинират хората от социалните домове и персонала там. Самата тя определено смята да се ваксинира.

"Много е важно да обясним на хората, че ваксините не са опасни и трябва да вярват на науката. На страницата на Министерството на здравеопазването има достатъчно много информация, всяка седмица има брифинги... Важно е да повтаряме, че ваксините могат да бъдат нашето единствено оръжие за спиране на тази болест", подчерта Деница Сачева.

"Имаме решение в партията да не влизаме в коалиция с БСП и ДПС. Възможно е да бъдем и опозiция, но се готвим за това да спечелим тези избори. ГЕРБ никога не е водил негативна кампания, но често сме ставали обект на компроматни войни. Ще се въздържим от подобен тип похвати", каза още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Цяло министерство, а толкова неуредици и страдащи хора. Защо е толкова трудно? Сигнализирай за неуместен коментар