Ангелов: От 3 март ще има електронно записване за ваксинация

Обсъждаме възможността за зелени коридори през седмицата, каза здравният министър

20.02.2021 | 16:10 Редактор: Никола Симеонов
Ангелов: От 3 март ще има електронно записване за ваксинация

Започна 4-та фаза от ваксинацията в България. Здравният министър Костадин Ангелов сподели, че е доволен от темповете, с които хората се ваксинират. 

"Сериозен наплив на желаещи хора да се ваксинират. Ако трябва да правим избор между създаване на организация, от това да няма желаещи - със сигурност ще избера първото, От човешка гледна точка е по-добре да чакат за ваксинация, отколкото за линейката и тя да не идва. Това имах предвид, като казвах, че исках българите да са здрави, а не да бъдат излекувани", заяви проф. Ангелов.

По думите му в събота и в неделя ще работят всички ваксинационни центрове в страната. Те са 318 на брой. Създадена е организация с помощта на областните управители, които трябва да дадат ясни и точни места където да се случва това.

"Моля следете всичко на сайта на областните управители. Обсъждаме възможността за зелени коридори в седмичните часове. Много зависи и времето следващите дни", добави здравният министър. 

По думите му в окръжна болница ще се открият над 10 ваксинационни пункта.

"В момента нямаме записване, тъй като е абсолютно излишно. Всеки може да отиде да се ваксинира. Може би на 3 март ще стартира електронното записване. Към момента тази организация, която сме създали дава резултатът. За съжаление хората, чакат навън", добави Ангелов.

Той каза още, че в момента хората се ваксинират масово с AstraZeneca, а в ЦИК са се ваксинирали с Pfizer.

"

Всяка регистрирана ваксина е годна за приложение на всички хора. Над 55 може да се ваксинират с AstraZeneca. Хората ще могат в бъдеще да избират ваксина. По-този начин могат да постигнат колективен имунитет. Един човек, който е извън първите 3 фази, за да получи ваксина, трябва да се изследва в зеления коридор", каза още министърът.

Ангелов заяви още, че личните лекари теоретично могат да започват да ваксинират от понеделник.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
soniaiangelova@gmail
преди 3 години
С автоимунно заболяване съм и трябва да се ваксинирам с RNC ваксина.Къде в Плевен мога да запиша час? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Стоян Стоянов 33 г.
преди 3 години
пише че спадам към 4 фаза със придружаващо автоимунно заболяване съм МС Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Какви коридори бе тъпанарино,не почвате ваксинация докогато не стане натор,та да снимате голямата опашка от 20 човека. Сигнализирай за неуместен коментар