Средно по 9 безработни се състезават за едно свободно работно място

Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където 24 души се борят за една вакантна позиция

13.02.2021 | 21:10 Редактор: Ралица Братанова
Средно по 9 безработни се състезават за едно свободно работно място

Средно по девет безработни се състезават за едно свободно работно място. Това сочат новите данни на Агенцията по заетостта към декември 2020-а година. Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където 24 души се борят за една вакантна позиция, а най-малко са в област Русе - по четирима.

Данните на агенцията по заетостта показват, че за периода януари-декември 2020 година новорегистрираните в бюрата по труда са малко над 414 000 души в цялата страна.

За сравнение за цялата 2019 г. те са близо 303 000 души, което означава годишен прираст на безработните от почти 37 процента, информира БНР.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира тенденциите:

"Няма толкова свободни работни места, колкото има освободени лица. Най-много освободени за месец декември има в сектора на услугите, от сектор "Търговия“, "Ремонт на автомобили“, "Хотелиерство и ресторантьорство“. Най-голям процент са тези, които са хора над 50 години. Най-много са регистрираните със средно образование, след това със средно професионално“.

Решаваща роля за овладяването на безработицата у нас до нива под средно европейските имат предприетите антикризисни мерки:

"Навременни, които задържаха работната сила на работните места, въпреки това че те са в неплатен отпуск“.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК