Доц. Мангъров: Страх ме е, че ще ме смачкат! Плашат ви и ви манипулират безобразно

Прекарал вируса човек, няма как да се разболее, защото има имунен отговор, твърди инфекционистът

12.02.2021 | 21:36 Редактор: Тодор Петров

"Група хора ви отнема свободите под предлог, че спасяват вашето здраве. Вие се съгласявате, защото ви е страх. От сутрин до вечер ви плашат. Страхувам се от натиск. Страх ме е от самото начало, че ще бъда смачкан от всички тези, които са в състояние да затворят цялата страна", заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR. 

Той уточни, че не е получавал заплахи и съобщения от политици заради позициите и мненията му. А някои от колегите му се сърдят, но имало и такива, които го разбират.

През 1995 и 1996 г. по целия свят е върлувал грип, наречен "Ухан 95". Симптомите са включвали висока температура, кашлица, усложнение от бронхопневмония.

Инфекционистът посочи в предаването "Денят ON AIR", че единственото общо между вируса от 95/96 г. и коронавируса, е, че и двата са тръгнали от Ухан. Този от 1995 г. е грипен вирус, а другият, от 2019 г., е към коронавирусите. Всяка година по света от грип загиват най-малко 500 000 души, стана ясно от думите му.

"За миналата година са починали малко под 8 хил. души от Ковид-19, в САЩ те са около 400 000. Смъртността е 0,13%, много по-малко от един процент", подчерта доц. Мангъров.

Инфекционистът отбеляза, че загубата на близки се случва всяка година при епидемията от грип, но никой не съобщава сутрин колко души са починали. По думите му никога не е имало такова чудо, каквото през миналата година.

"Другите вируси също се карат тежко, това не е нещо необичайно. Никой не сложи маска по време на свинския и хонгконгския грип. Някой манипулира хората по най-безобразен начин. Целта е светът да се доведе до разорение. Акцентира се от сутрин до вечер върху едно и също", обясни началникът на Клиниката по детски инфекциозни болести.

18 са болните от Ковид-19 в болницата, в която работи доц. Мангъров, като в момента от кислород се нуждаят едва трима от тях. 

"Това е вирус, за който нямаме дефинитивно лечение. В много малък процент, когато вирусът засегне цялата белодробна тъкан и човек няма възможност да си покрива нуждите от кислород, може да се наложи хоспитализация. В повечето случаи е безуспешно човек да се сложи на кислород. Да, имало е хора, които съм лекувал и които са загинали", призна доц. Мангъров.

Според него, ако наистина ваксините срещу стария щам действат и срещу новите щамове, това означава, че щамовете имат един и същи антигенен строеж. Това би трябвало да означава, че прекаралите стария щам няма да се разболяват от новия. Не сме наясно дали ваксините защитават от старите щамове, отбеляза инфекционистът.

"Човек, който е прекарал вируса, няма как да се разболее, защото има имунен отговор. Антителата се произвеждат от лимфоцитите. Когато човек се разправи с вируса, част от тях остават в лимфните възли и костния мозък - дават възможност при нов контакт със същия вирус да се размножат и бързо да изработят отново антитела", поясни доц. Мангъров

"Не разчитаме на медикамент, защото нямаме такъв. Има ваксини, които водят до това, че когато човек се зарази със заболяването, срещу което е направена ваксината, той го кара по-тежко. Не съм против ваксините. Тези ваксини, които се налагат масово, не са преминали всички етапи на добрата клинична практика. Всички ваксини се намират в трета фаза на клинично проучване", каза още той.

И изтъкна, че една ваксина се изпитва и вкарва в масова употреба чак след десетина години. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
24 rate up comment rate down comment 86
:)
преди 3 години
Айде тоя дедо, дето взема по 200 лв за домашно посещение и 100лв за преглед, да спре да ръси глупости кога никой не му иска мнението! Сигнализирай за неуместен коментар
1
84 rate up comment rate down comment 26
Shivshakti
преди 3 години
Браво! Един лекар да каже истината най-накрая! Сигнализирай за неуместен коментар