България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Мангъров: Ваксинирайте възрастните, лекарите не са най-важни сега

Много е съмнително дали има повторно заразени, посочи инфекционистът

29.12.2020 | 09:58 Редактор: Тодор Петров

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е разбрал лично от доц. Атанас Мангъров, че той ще се ваксинира. Министър-председателят дори препоръча на здравния министър това да стане публично.

"С него водихме много дълъг разговор, точно срещу Бъдни вечер, в който опитах да обясня как стоят нещата. Смисълът на тази имунизация не е всички да се набоцкат, а да се стигне това сакрално число - 70% от хората да имат антитела срещу коронавируса. Единият начин е дивият, който става в момента, когато хората се разболяват. Вторият е цивилизованият начин - чрез имунизация", обясни доц. Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

"Това, което съм обяснил на премиера е, че човек като него, който е изкарал Ковид, и човек като мен, който също е изкарал Ковид, защото аз имам антитела, установих го преди 2-3 седмици, само че съм го изкарал безсимптомно - те няма нужда да се ваксинират", каза още инфекционистът.

Той е категоричен, че в момента трябва да се ваксинират възрастните хора с по няколко придружаващи заболявания, тъй като ако се заразят, за тях има опасност заболяването да завърши лошо.

"Лекарите на първа линия, с малки изключения, са хора на 25-30 години, които и да се заразят, няма да протече кой знае колко тежко. Не са най-важните за имузацията. Тези млади хора са тези, които би трябвало да посрещнат вълната на заболяването. Но хората на възраст са тези, които трябва да се ваксинират. Препоръчвам им да направят това", подчерта доц. Мангъров.

По думите му има много спорове коя ваксина да бъде използвана. 

"Ако сте изкарал Ковид-19 и срещу вас застане някой, който ви казва, че трябва да се ваксинирате, този човек или не разбира нищо, или просто ви лъже - не трябва да му вярвате", настоя доц. Мангъров.

Инфекционистът добави, че при всяко заболяване лимфоцитите ни започват да произвеждат антитела. Когато организмът се справи с инфекцията, стойностите на тези антитела започват да спадат. Спада и броят на лимфоцитите, които ги произвеждат, но винаги малка част от тях остават в организма като клетки на паметта. Те дават възможност при повторна среща с вируса много бързо отново да се образуват антитела и човек да не се разболее.

"Много е съмнително дали има повторно заразени или случаите са били само по документи", отбеляза доц. Мангъров.

Той се съгласи, че противоепидемичните мерки има ефект върху спада в броя на заразените, но предупреди, че в момента, в който те престанат, нещата ще тръгнат отново нагоре, докато не се стигне до колективен имунитет.

Гледайте видеото с целия разговор на Даяна Георгиева с доц. Атанас Мангъров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
1 rate up comment rate down comment 1
kruela
преди 5 месеца
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА,ТОЗИ ВИРУС ДО 11Ч. ВЕЧЕРТА НЕ ДЕЙСТВА,А СЛЕД ТОВА ПОЧВА ДА ЗАРАЗЯВА И ЗАТОВА РЕСТОРАНТИТЕ ЩЕ РАБОТЯТ САМО ДО 11 Ч. ВЕЧЕРТА ЛИ?ПО-ГОЛЯМА СМЕШКА ОТДАВНА НЕ БЯХ ЧУВАЛА.ИЛИ ЩЕ РАБОТЯТ ИЛИ НЯМА - НАСИЛА НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕДПАЗИТЕ НИКОЙ- КАТО НЕ РАЗБИРАТ ОТ ДУМА ДА СТРАДАТ, А КОЙТО НОСИ МАСКА И СПАЗВА ДИСТАНЦИЯ , НАЛИ УЖ НЯМА СТРАШНО- ТАКА ЧЕ СПОКО !!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 3
Доктор
преди 5 месеца
Доцента казва една проста истина.И това ще се случи.Пандемията няма да спре докато 70-80%не образуват антитела или след боледуване или след ваксинация.Това е положението.Ако имунитета и в двата случая е траен,край на пандемия.Ако е кратковременен ще има чести имунизации както при грипните вир.инфекции.И зависи от мутациите на вируса. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 5 месеца
Коментара е неуместен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 8
анонимен
преди 5 месеца
Хитряга е този. Да намалим пенсионната тежест... Сигнализирай за неуместен коментар