Ще се ползват ли с привилегии ваксинираните срещу Ковид-19?

Засега няма сигурни сведения дали имунизираните могат да пренасят заразата или не

28.12.2020 | 20:45 Редактор: Ралица Братанова
Ще се ползват ли с привилегии ваксинираните срещу Ковид-19?

Германският здравен министър Йенс Шпан е категорично против това да има привилегии за имунизираните срещу коронавирус. Според него "никой не би трябвало да има претенции за специални права, докато всички не получат шанс да се ваксинират".

Преди Шпан и федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер зае позиция по отношение на привилегиите и увери, че държавата няма да допусне съществуването на предимства за имунизираните. В противен случай всичко би наподобявало задължителна ваксинация, пише "Дойче веле".

Зеехофер подчерта, че е против принудата и отхвърли и различното третиране на ваксинирани и неваксинирани от страна на частни фирми, като например авиокомпаниите.

Сходно мнение изрази и здравният експерт и депутат от Социалдемократическата партия Карл Лаутербах. "Привилегиите нито биха могли да бъдат контролирани, нито пък биха били оправдани“, каза той.

В бъдеще може би ще има специални права за ваксинирани

Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри обаче смята, че в дългосрочен план имунизираните срещу коронавируса хора може и да получат по-специални права.

"Сега, когато изобщо не можем да предложим ваксина на всички, подобен подход е недопустим“, подчерта Монтгомъри. Но по-късно, когато всички хора са получили шанс за ваксинация и се знае повече за наличието на имунитет в кръвта, биха били възможни и съответните решения.

Той даде други примери за подобен подход: някои държави са издали забрани за влизане на хора, които не са имунизирани срещу жълта треска. Освен това в Германия изискват задължителна ваксинация срещу морбили като условие за прием в детска градина.

Има нужда от още медицински доказателства

Германският информационен портал RND от своя страна пише, че на въпроса дали имунизираните и неимунизираните да се третират различно засега не може да се даде окончателен отговор от медицинска гледна точка.

От проведените досега изпитания на ваксините е известно, че имунизираните получават около 90%-това защита срещу Ковид. Но имунизираните биха могли са се ползват със специални права, само ако със същата висока сигурност се докаже, че те не могат да заразяват други хора.

По данни на института "Роберт Кох", засега няма сигурни сведения дали имунизираните могат да пренасят заразата или не. Това засега не се знае по отношение и на трите най-известни до момента ваксини.

Конституционни пречки няма

За други по-отдавна известни ваксини, като например тази срещу морбили, се знае, че тя предотвратява и разпространението на заразата. Т.е. ако се окаже, че ваксината срещу коронавирус води до имунитет, изключващ разпространението на заразата, имунизираните биха могли да поискат ограниченията, свързани с пандемията, да отпаднат за тях.

За евентуалните им предимства съществуват и конституционни основания, защото държавата може да ограничава основните права на гражданите само дотогава, докато е необходимо.

Има обаче и правни аргументи в полза на еднаквото третиране на имунизирани и неимунизирани. Политиката на еднакво отношение би могла да предотврати разединение в обществото. Т.е. има нужда политиката да обмисли две различни концепции – за  привилегировано и за еднакво третиране. Съответното решение би могло да се вземе от законодателя – например чрез включването в Закона за защита от инфекции на правила, важащи в национален мащаб.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК