Ваксините ще станат задължителни при пътуване със самолет?

Възможно е да станем свидетели и на сливане на авиокомпании

09.12.2020 | 16:40 Редактор: Юлия Христова
Ваксините ще станат задължителни при пътуване със самолет?

Ваксините ще станат задължителни за пътниците, които искат да използват авиотранспорт, смята Александър Богоявленски, автор и водещ на предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV.

"Oрганизации като Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) се опитват да наложат максимално допустимите мерки, така че минимално да затруднят авиационния транспорт. За момента това се случваше като се изискваше пътниците, които се качват на борда, да са с отрицателен тест, както и други чисто предпазни мерки. А в бъдеще, както по всичко личи, изискването ще бъде, поне според мен, пътниците да бъдат ваксинирани. Вече няколко авиокомпании обявиха, че ще въведат тази мярка,“ коментира Богоявленски.

По думите му е възможно да станем свидетели и на сливане на авиокомпании заради новия модел, който ще настъпи в сектора. Индустрията ще трябва да работи да изгради наново своята репутация, за да утвърди възприятието, че авиотранспортът е безопасно място.

"Ваксините ще помогнат за преодоляването на кризата единствено в краткосрочна и средносрочна перспектива, т.е. хоризонт от порядъка на една до две години. След това индустрията като цяло ще трябва преразгледа изначално начина, по който към момента се извършват дейностите. Ще настъпи цялостна трансформация на тази индустрия в резултат на кризата. Ще видим доста по-сериозно класово разделение на пътуващите и на тези, които предлагат тази услуга“.

Според водещия на предаването "Авиошоу" все повече авиокомпании ще се преориентират към товарните превози. Той коментира и фактът, че в момента най-тежко засегнатия регион продължава да бъде европейският, пише bloombergtv.bg.

"В Азия превозите са се възстановили почти напълно, достигайки до над 80% от капацитета си преди. В Северна Америка също потръгва нагоре. Европа към момента страда най-много", заяви Богоявленски.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК