Борисов: Ваксинирайте Мангъров публично! Той: Няма нужда, имам антитела

Смисълът на тази имунизация не е всички да се набоцкат, заяви инфекционистът

28.12.2020 | 17:40 Редактор: Тодор Петров

Ваксината срещу Kовид-19 вкара в задочен спор премиерa Бойко Борисов и доцент Атанас Мангъров. Първо Борисов се похвали, че е говорил с Мангъров и той щял да се ваксинира. По-късно инфекционстът, известен като критик на официалните мерки срещу пандемията, отрече.

"Даже и с Мангъров говорих, и той ще се ваксинира, ако не се е ваксинирал. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% "за" ваксинирането", обяви по-рано днес премиерът пред здравния министър Костадин Ангелов. 

Оказва, се обаче, че двамата не са доразбрали и инфекионистът отказва да му бъде поставена ваксина. 

"Това, което съм обяснил на премиера е, че човек като него, който е изкарал Ковид, и човек като мен, който също е изкарал Ковид, защото аз имам антитела, установих го преди 2-3 седмици, само че съм го изкарал безсимптомно - те няма нужда да се ваксинират", обясни доц. Мангъров.

"Ако той не беше изкарал заболяването, щях да го посъветвам да се измунизира, аз бих направил същото", уточни инфекционистът.

По думите на доц. Мангъров, за да се стигне до колективен имунитет, трябва да се изградят антитела, което може да стане или след прекарване на заболяването, или чрез ваксинация. 

"Смисълът на тази имунизация не е всички да се набоцкат, а да се стигне 70 процента от хората да имат антитела срещу коронавируса. Много е съмнително дали има повторно заразени или са само по документи.

Според инфекциониста трябва да се ваксинират възрастните и хората с придружаващи заболявания. На друго мнение обаче е пулмологът доц. Александър Симидчиев, който вчера беше сред първите ваксинирани медици, а 24 часа по-късно сподели, че се чувства добре. 

"Нямам температура, има малко болка на мястото, където ми направиха ваксината. Чувствам се добре, сатурацията ми е нормална, т.е. няма нещо, което да показва, че имам някакъв проблем", увери той.

 Втората ваксина, която трябва да си постави, ще бъде след не по-малко от 21 дни от първата. Доц. Симидчиев продължава да се пази от вируса. Началникът на Отделението по функционална диагностика в МВР болница още утре се връща на работа и ще преглежда пациенти.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
Кико
преди 3 години
Сигана стана "знаме"! Камъните и глупаците нямат край! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
Малко слонче
преди 3 години
1
3 rate up comment rate down comment 2
Ваксината
преди 3 години
Той самият не иска да се ваксинира, обаче кара дргите да го правят! Дай личен пример, Борисов! Сигнализирай за неуместен коментар