България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Симидчиев: Решете дали ще се ваксинирате, след това избирайте ваксина

Имаме много добре описани странични ефекти, посочи пулмологът

28.12.2020 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Имунизирането срещу коронавируса у нас и в целия ЕС вече е в ход. Вчера сред първите ваксинирани в страната бе пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Днес сутринта имам лека болка в мястото на поставяне на ваксината, нямам температура и други оплаквания. Между двете ваксини трябва да спазваме противоепидемичните мерки, не е желателно да се заразим точно в този период. Трябва да практикуваме разумна достатъчност - да носим маска и да си мием ръцете", сподели той в ефира на "България сутрин".

Началникът на Отделението по функционална диагностика в МВР болница още утре се връща на работа и ще преглежда пациенти. По думите му вече има над 2 млн. ваксинирани в Англия и САЩ с препарата на Pfizer и BioNTech, като едва под 10 човека са получили по-силна алергична реакция.

Транспортирането на ваксините с бус за кренвирши и хладилникът ЗИЛ, който бил единственият с катинар у нас, разбуниха духовете в социалните мрежи.

"Има доста неща, които може да се направят по отношение на комуникирането с хората, защото там имаме сериозни пропуски. Има процеси, които трябва да бъдат спазени - да се сертифицира всеки един етап. Когато всичко се комуникира, хората не остават изненадани от малки проблеми, които има", коментира по темата д-р Симидчиев.

"Случването на ваксинационния процес дойде като нещо, което някой иска да направи с нас. Истинският процес е, че ние трябва да преодоляваме последиците от едно заболяване, при което не може да контролираме усложненията. С ваксината имаме много добре описани странични ефекти, които са контролирани", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Запитан дали е необходимо в България да има повече от една ваксина, пулмологът посочи, че може да изпаднем в ситуация да не се ваксинираме, избирайки коя точно ваксина да ни бъде поставена. По думите му и двете ваксини (на Pfizer/BioNTech и Moderna) са профилактична интервенция, която ни спестява страданията от боледуване.

"Може да изберем по-новото и недоказано, но по-модерно като платформа, или по-установената платформа, която обаче има леки недостатъци спрямо първата. Ваксините скоро ще станат 3-4-5... Хората първо трябва да решат за себе си ще се ваксинират или не", изтъкна д-р Симидчиев.

Спадащият брой на заразените у нас според него отчасти се дължи на мерките и на коледно-новогодишните празници. По думите му единственият проблем е, че това намаляване е на база на физическата дистанция и по-малкото контактуване. 

Трябва да изградим колективен имунитет чрез активна ваксинация, подчерта пулмологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ваксината
преди 3 години
Няма, докторе, да се ваксинираме. Като ни принудите ще мислим. Сигнализирай за неуместен коментар