Медиците от ВМА също се ваксинираха, първи беше проф. Мутафчийски

Имунизираха се проф. Балтов и д-р Симидчиев

27.12.2020 | 14:00 Редактор: Радостина Димитрова

Ваксинацията във Военномедицинска академия започна минути след 10 часа. Първият имунизиран беше генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

"Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие. То е в тези флакончета. То ще ни върне прегръдката и целувката", заяви проф. Мутафчийски.

Преди ваксинацията професор Мутафчийски подписа задължителния формуляр за информирано съгласие. След това беше и прегледан. При поставянето на ваксината каза, че не е усетил нищо. След него бяха имунизирани редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров и професор Илия Салтиров.

"Ние вярваме в науката и сме убедени, че всеки трябва да се ваксинира, за да се спре тази агония", посочи още ген. Мутафчийски.

В първата група, която ще бъде ваксинирана във ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте Ковид клиники.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също се ваксинира, въпреки, че е прекарал Ковид-19. Той призова обществото също да го направи, като подчерта, че ваксината е безвредна.

Днес се ваксинира и д-р Александър Симидчиев, едно от знаковите лица в борбата със заразата.

"Нежеланите реакции са в рамките на това, което очакваме, лека болка от убождането, леко неразположение. Започваме да изграждаме имунен отговор", каза д-р Симидчиев.

Всички ваксинирани днес ще трябва да получат втората доза от ваксината след 21 дни.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Пресцентър, ВМА

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК