Мангъров: Нещата ще приключат много преди да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Ковид-19 ще остане без лечение още доста време", смята инфекционистът

27.01.2021 | 15:00 Редактор: Ралица Братанова
Мангъров: Нещата ще приключат много преди да се натуткаме с ваксините

Нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Ковид отделението в Инфекциозна болница в София.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините", заяви той пред БНР.

Ковид отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от Ковид-19, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира. Това си е инфекция като всяка друга нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. колективен имунитет", каза още доц. Мангъров.

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус?

 обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу Ковид-19. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. Коронавирусът, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. 

Снимка: Архив, БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК