Имунолог: Вирусът няма да изчезне, ще трябват нови ваксини, но тежкото е, че няма лекарство

Акад. д-р Петрунов: Ваксинираме се, махаме маските и - живот? Нищо подобно!

30.01.2021 | 20:48 Редактор: Тодор Петров

Съвсем нормално е да очакваме трета вълна на коронавируса, но е трудно да се каже дали ще бъде по-силна или по-слаба. Това заяви бившият директор на НЦЗПБ - имунологът акад. д-р Богдан Петрунов в предаването "Опорни хора".

Той подчерта, че в цял свят се увеличава разпространението на вируса, появяват се нови варианти, които също все повече ще се увеличават.

"Това е нормалната еволюция на вируса. Ние се борим против вируса, той се бори против нас. Търси си механизми да избегне нашето оръжие. Еволюцията ще продължава в най-различна степен. Вирусът трябва да намери място където да живее. Може да не става по-опасен, но ще продължава да се разпространява. Колкото повече се разпространява, толкова повече болни ще има, което предполага повече тежки случаи и смъртност", обясни акад. д-р Петрунов.

Имунологът настоя, че трябва да се научим да живеем в тези условия, защото вирусът няма да изчезне. Ако се налага, всяка година ще трябва да правим нова ваксина, както е с грипния вирус.

"Явяването на повече варианти на щама, които ще засегнат този белтък на спайковете на вируса - местата, които точно се свързват с рецепторите в човешкия организъм, вероятно ще доведат до създаването на нова ваксина. В това няма никакво съмнение", заяви гостът на Ганиела Ангелова.

По думите му ваксините на Pfizer и на Moderna, които са на базата на RNK, спокойно могат да покрият съществуващите щамове. Дават имунитет към новите щамове, но в по-ниска степен. Предполагам, че и останалите ваксини ще бъдат достатъчно добри да ни предпазват. Може би не перфектно, но до степен, която да е добра с оглед по-лекото боледуване на хората, посочи акад. д-р Петрунов.

Той подчерта, че е напълно възможно да се заразиш повторно с Ковид-19 и дори да разпространяваш инфекцията, след като си имунизиран

"Ваксината е предназначена да ни предпази от заболяване, но не предпазва от разпространение на инфекцията. Хората смятат: имунизираме се и махаме маските - живот. Нищо подобно няма", категоричен бе имунологът пред Bulgaria ON AIR.

Самият той вече е с две поставени дози на ваксината и не е показал никакви странични реакции. 

"Ваксината е разковничето, но успоредно с нея задължително продължаваме да спазваме противоепидемичните мерки - елементарното носене на маски, редовното миене на ръцете, избягване на близък социален контакт", посочи акад. д-р Петрунов и изтъкна, че у нас изискванията са най-ниски.

"Много ми е мъчно, че в днешно време може да има лекар, който да говори против ваксините. Това са най-великите постижения на медицината - ваксините и антибиотиците. Без тях ние нямаше да бъдем 7 млрд.", заяви имунологът.

"Да избереш ваксина не е да си купиш обувки - черни или кафяви. Това трябва да го каже специалистът - вашият лекар. Трябва да познаваме кратките характеристики на ваксините. Алергията не е противопоказание за имунизация. 30% от човешката популация е алергична. Хората с онкозаболявания спокойно може да се имунизират, никакво противопоказание не е", разясни специалистът.

Хората с автоимунни заболявания задължително трябва да се консултират с лекуващия си лекар, тъй като при голяма част се използва лечение, което потиска имунитета и трябва да се внимава - има ли смисъл да се прави имунизация. При голяма част от хората с автоимунни заболявания могат да бъдат имунизирани, стана ясно от думите му.

"По-добре е тези, които планират бременност, да не се имунизират. Няма противопоказания, но от етични съображения не е редно да се подлагат на риск. Страдате от тежко сърдечно-съдово заболяване - не е редно", каза още акад. д-р Петрунов.

Той добави, че потвърждаването на детските ваксини е много по-сложно от това за възрастните, тъй като трябват много изследвания и критериите са високи. Все пак имунологът очаква скоро да има и детска ваксина срещу Ковид-19.

"Няма лекарство, което да няма страничен ефект, но тъжното и тежкото е, че в момента медицината не разполага със специфично лекарство за коронавирус", заяви имунологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

8
1 rate up comment rate down comment 0
bai.ari
преди 2 месеца
Хора не им слушайте глупостите които дрънкат, живейте си живота,аз съм диабетик,за диабетици ако се заразят е много страшно направо умираш *** изкарах две седмици с 36.8температура и една кутия прахчета и много чай и да не повярваш още съм жив Сигнализирай за неуместен коментар
7
1 rate up comment rate down comment 0
Не разбирам
преди 2 месеца
Колко щама има? Кво е тва щам? Май няма нови щамове, само модификации. Сигнализирай за неуместен коментар
6
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Некъдърник.Доц.Мънгъров от една година говори едно и също че те маски нищо не предпазват и след година признават това.Сега този бог да го прости стана и гледачка Сигнализирай за неуместен коментар
5
4 rate up comment rate down comment 3
Аз
преди 2 месеца
4
1 rate up comment rate down comment 5
гошо
преди 2 месеца
Абе нямаш ли си друга работа да казваш какво трябва или нещо друго. ходи си лягай някъде и си гледай старините бе ***. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 7
несетраев
преди 2 месеца
Трябва да ти е много нещастен живота, за да си вечно черноглед. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 12
омръзна ми
преди 2 месеца
Този дрънка само глупости. Вирусът нямало да изчезне...боже, аман от врачки. И забележете простотиите, които ръси - хората с автоимунно заболявания да се консултират с лекар и после, ама те могат да се ваксинира. На такива като тоя, който всява страх не трябва да се дава трибуна. Господ ще го накаже. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 12
Р. Кирилова
преди 2 месеца
Нормално е за някой хора да пишат глупости и да всяват страх в хората. Всеки да си гледа работата и да не дава мнения. Всички станахте екстасенси. Бог ще ви накаже! Сигнализирай за неуместен коментар