Пробив: Български лекари създадоха хранителна добавка срещу Ковид-19

Хранителната добавка подпомага лечението на вируса и стимулира имунитета

05.01.2021 | 18:56 Редактор: Ивет Арабова

Пробив на български лекари в борбата срещу коронавируса. Наши специалисти създадоха хранителна добавка с профилактичен ефект, която подпомага лечението на Ковид-19 и стимулира имунитета. Препаратът е реализиран под егидата на Министерство на здравеопазването и в сътрудничество с американски университет в щата Вирджиния. 

Антиоксиданти, комбинирани с мелатонин - това е иновацията, създадена от българските учени. Те я съчетават с дългогодишна разработка в областта на имуностимулацията и така създават още едно оръжие в борбата с Ковид, а и с вирусните инфекции като цяло. 

"Тази комбинация, освен че укрепва имунната система, тя води и до стимулация на имунната система, затова е много подходяща като профилактично средство да се взима, това е изключително важно, защото тя стимулира вродения, естествения имунитет. Нашият препарат се приема не с гълтане, а със смукане, което значи, че стимулира и устната кухина, имунната система, локалния имунитет, което е много важно в случая", обясни имунологът акад. Богдан Петрунов.

Препаратът е предоставен на 400 медици от първа линия, за да го тестват, а резултатите от анкетните карти са повече от положителни. 

"Ние показахме един модел на сътрудничество на научни работници, ето един професор Свинаров, който е ръководител на клинична лаборатория и национален консултант по клинична фармакология, акад. Петрунов- водещ специалист в областта имунологията и алергологията, един проф. Момеков - водещ човек във фармацевтичния факултет. И аз като фармацевт се чувствам съпричастен към моите колеги, които са на първа линия в борбата срещу тази вирусна инфекция", каза фармацевтът проф. Рахамин Шекерджийски.

Препаратът съдържа редица добре познати вещества, известни с положителното си действие, но все пак създава някои трудности при създаването му. 

"Цинкът има много горчив вкус, ние трябваше да създадем таблетки, които са в устата - там прониква вирусът, там престоява, там трябва да създадем един комфорт. Слагаме един мелатонин, който ние го направихме така, че да има 8-12 часово действие. Не толкова той, който влияе върху съня, а той, че има антиоксидантно действие. Когато през деня приключи действието на препаратите, които имат профилактично действие, започва да действа самият мелатонин", добави проф. Шекерджийски.

Кога медикаментът ще бъде широко разпространен в аптечната мрежа, зависи от Министерството на здравеопазването.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
старо е
преди 3 години
Охоооо, още през септември има вече създадено :)"Хапче-чудо срещу COVID-19 създадоха двама български ..." Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Поредният кьорфишек!
преди 3 години
Откриха "тъй наречения комплексен витамин".-----------Българките - най-хубави, българите - най-големите еачи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
Боже, Боже слез си събери версиите! Сигнализирай за неуместен коментар