Колко голям пробив е създаването на ваксина срещу Ковид-19?

Трябва да си направим дълбока равносметка за ставащото, каза доц. Васил Каракостов

07.12.2020 | 21:27 Редактор: Юлия Христова

След локдауна идват ваксините - но кой ще анализира тяхната безопасност? 

В рамките на 9 месеца бяха съсипани много здравни системи, това доведе до бърз процес на създаване на ваксина. Този нов модел обаче е започнат през 2014 година. Разпространението на вируси от този тип довежда до тези ускорени срокове, но нито един срок не е прескочен. Това каза за "Денят ON AIR" началникът на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски - доц. Васил Каракостов.

"Това е един изключително голям пробив и скъсва с традицията да се създава една ваксина 10 години", отбеляза той.

По думите му условията предполагат бързина при намирането на ваксина.

"Стигнахме до така нареченото плато. Масово се разболяват медицински работници, те отсъстват от работа и няма да отидат в мола или на ресторант. Хората, които са се заразили, имат доверие в макар нереформираната здравна система", посочи доц. Каракостов.

Според него системата на здравеопазването е болна.

"Искам да получа заповед за това колко пъти на ден да се сменя маската си, да се прави дезинфекция в отделенията. Колеги, които работят в Германия, казват, че има отделни болници, ангажирани с Ковид болни, а там където има възможност, има разделение на болниците", допълни доц. Васил Каракостов.

Той е на мнение, че в такъв тип кризисни ситуации трябва да се ползва максимално опитът на тесните специалисти - хора, които се занимават с подобни зарази и ситуации по 40 години.

"Трябва да си направим дълбока равносметка за ставащото. Познавам много добри специалисти, но това са калинки в гората. Немският опит е, че всеки има точни и ясни заповеди, задължения, които са разписани. Там има отговорник за това кой да мие парапетите от първия до петия етаж, например", обясни лекарят пред Bulgaria ON AIR.

"Заплащането на хората в РЗИ е символично, а тяхната отговорност е много голяма. Има доста страх във всеки от нас", каза още събеседникът и допълни: "От Ковид при мозъка страдат най-малките съдове - от най-малките затлачвания, съсиреци. Наблюдава се и при по-леко протичане на заболяването".

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК