СЗО с пробив в разработването на лекарство срещу Ковид-19?

В изследването са участвали общо 127 пациенти

14.05.2020 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
СЗО с пробив в разработването на лекарство срещу Ковид-19?

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че някои лечения изглежда намаляват усложненията при новия Ковид-19 и вече е фокусирала усилията си към научаването на повече информация за четири или пет от най-обещаващите от тях, предава Ройтерс.

"Имаме някои много ранни лечения, които ограничават усложненията или продължителността на болестта, но още нямаме нищо, което да убива вируса", каза говорителят на СЗО Маргарет Харис на брифинг в Женева. 

"Имаме потенциално позитивна информация, но още имаме нужда от повече данни, за да сме 100% сигурни, че можем да предпочетем това лечение над някое друго", каза още тя и допълни, че все още има нужда от още изследвания, които предстоят.

Тя обаче не спомена за кое конкретно лекарство става дума. По-рано бяха публикувани доклади за потенциалната ефективност на лекарството "ремдесивир". Няколко други изследвания демонстрираха и потенциалната ефективност на някои други препарати. 

В едно от тях, публикувано в Хонконг този месец, беше използвана комбинация от три антивирусни лекарства, които са помогнали за облекчаването на симптомите на болни от Ковид-19 и са намалили присъствието на вируса в телата на пациентите, информира "Фокус".

В изследването са участвали общо 127 пациенти, които са приели лекарството, съставено от препарати за ХИВ, за хепатит и за склероза. Една контролна група от участниците е получила само лекарството за ХИВ.

По-рано лекарството хидрохлорин, използвано срещу малария, което президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че вероятно ще е полезно в борбата с Ковид-19 се оказа недостатъчно ефективно, след приключването на изследване сред пациенти с болестта. 

Макар това изследване да е било ограничено, лекарите са заключили, че използването на хидрохлорин не е намалило риска от смърт, нито нуждата от респиратори при пациентите, върху които е тествано.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК