СЗО: Позитивните тестове на оздравели пациенти не са повторни инфекции

Те все още изхвърляли мъртвите белодробни клетки

07.05.2020 | 11:03 Редактор: Ивет Арабова
СЗО: Позитивните тестове на оздравели пациенти не са повторни инфекции

Позитивните тестове на пациентите, които са се възстановили от коронавируса не са повторни инфекции, обявиха от Световната здравна организация, предаде АФП. Пациентите с коронавирус, обявени за възстановени, които по-късно биват тествани положително за болестта, все още изхвърлят мъртвите белодробни клетки, те не са повторно заразени, казаха от СЗО.

През април южнокорейските здравни служители са съобщили за над 100 такива случая, като изказват опасения, че пациентите, които са се възстановили, могат да бъдат заразени отново. "Ние сме наясно, че някои пациенти се тестват положително, след като клинично са се възстановили“, заяви говорител на СЗО пред АФП.

"От това, което в момента знаем – и това се основава на много скорошни данни – изглежда, че тези пациенти изхвърлят от организма си мъртви белодробни клетки, което е част от фазата на възстановяване“, добави говорителят на СЗО.

Изследвания показват, че хората, заразени с новия коронавирус, изграждат антитела седмица или повече след инфекцията или появата на симптоми, предава БГНЕС.

Но все още не е ясно, казват експертите, дали организмът систематично изгражда достатъчен имунитет, за да се предпази от нова атака на вируса, или, ако се случи, колко дълго трае такъв имунитет. "Нуждаем се от систематично събиране на проби от излекувани пациенти, за да разберем по-добре колко дълго те са в състояние да заразяват други хора, т.е. изхвърлят жив вирус“, заяви говорителят. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 5 месеца
Много важно е къде точно се изхвърля този "жив" вирус Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Оф, ами дано. Че иначе много обезкуражаващо. Съсипахме икономиките си за нещо, от което няма избягване. Сигнализирай за неуместен коментар