СЗО не вижда групов имунитет, преболедувалите може да се заразят отново

Рекорд в Италия по брой излекувани за едно денонощие – 2563

18.04.2020 | 13:25 Редактор: Тодор Петров

Световната здравна организация не намира признаци за създаване на групов имунитет за Ковид-19. Това означава, че съществува риск преболедувалите да се заразят отново. От СЗО алармират, че много малък брой от изследваните пациенти са развили антитела срещу заразата. 

"Никой не е сигурен дали някой с антитела е напълно защитен срещу болестта или е изложен отново на опасност", заяви експертът в СЗО Майкъл Райън.

В същото време дойдоха добри новини от Италия. Страната постигна рекорд - най-голям брой излекувани за едно денонощие – 2563. Това дава лъч надежда, че обстановка може скоро да се нормализира. На Апенините за едно денонощие са извършени 65 000 теста от здравните служби. Малко над 5% от тях са се оказали положителни – знак, че предприетите мерки работят. 

А на френския самолетоносач "Шарл де Гол" броят на моряците, дали положителен резултат за коронавирус, достигна над 1080. От тях близо 550 имат симптоми, 24 са в болница, а един е в реанимация. 

Германия обяви, че заразата в страната е под контрол. За последните дни броят на излекуваните е повече от този на заразените. Д-р Стоян Монев е специалист по спешна медицина и работи в общинската болница в Източна Вестфалия, един от най-засегнатите райони. Споделя, че благодарение на строгите мерки страната успява да се пребори. 

Шведската принцеса София пък стана доброволец в болница. Страната не предприе строги мерки по примера на другите европейски държави.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 0
Човек
преди 3 години
Ако няма ТРАЕН имунитет след преболедуване, то и евентуалната ваксина ще е също с Нетраен имунитет точно както става при грипните вируси. Така всяка година или пък през 6 месеца ще трябва да се ваксинираме срещу ковид. Честито на фармацевтичните компании!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И аз това се питам. След като ваксината разчита на създаването на антитела, за да бори вируса, защо изобщо търсят ваксини, след като няма сигурност, че човек с антитела не боледува повече от виеу Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
И аз това сепитам. Ваксината Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Едва ли не се създава имунитет...ако е така означава ли, че завинаги ще сме в карантина...как тогава ще изчезне заразата...мисля, че така казват, за да не се юрнат преболедувалите да щъкат нагоре-надолу...нещо като страх лозе пази Сигнализирай за неуместен коментар