СЗО скочи срещу ваксинационния национализъм: Ще удължи пандемията!

Организацията разкритикува ЕС за въвеждането на механизъм за контрол на износа на ваксини

30.01.2021 | 14:04 Редактор: Радостина Димитрова

Световната здравна организация се намеси във войната за ваксини. Организацията разкритикува Европейския съюз за въвеждането на механизъм за контрол на износа на препаратите срещу Ковид-19, произведени в рамките на Блока.

Решението на Европейския съюз да блокира износа на ваксини, произведени в Блока, предизвика тревога, че Ковид национализмът от началото на пандемията се завръща. А това, според директора на Световната здравна организация, ще подкопае общите усилия за справяне с пандемията и ще увеличи разделението между държавите по света. 

"Ако изгубим доверие в международното сътрудничество, заради ваксинационен национализъм, всички ще платим цената, която ще се изрази в удължаване на пандемията", заяви Тедрос Гебрейесус.

"Това е много тревожна тенденция. Нито един продукт в днешно време не е направен само на едно място. За да се направи една ваксина или лекарство - много от важните неща идват от различни места по света. Така че не е полезно да се налага забрана за износ", подчерта зам.-директорът на СЗО Мариангела Симао.

Брюксел настоява, че контролът е временна схема, а не забрана за износ.

Мярката беше предприета след ожесточения спор с базираната във Великобритания фармацевтична компания AstraZeneca. Разногласията пламнаха, след като AstraZeneca обяви, че няма да достави пълния брой договорени дози за Съюза през първото тримесечие.

В спора беше въвлечена и Великобритания, която не срещна закъснения от страна на AstraZeneca. На Острова бяха изпратени партиди от ваксините, които компанията е произвела в заводите си на територията на Европейския съюз. Това предизвика съмнения, че компанията фаворизира Обединеното кралство.

Така скандалът между Брюксел и компанията прерасна в дипломатическо напрежение с Лондон. Европейската комисия дори обмисляше да ограничи износа на ваксини срещу Ковид-19 през Ирландия към Обединеното кралство, но бързо се отказа от идеята.

В същото време и американската компания Moderna обяви, че ще има забавяне на доставките на ваксината ѝ за съюза през февруари.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК