Болницата в Кюстендил получи два кислородни концентратора

Половината легла, предназначени за Ковид-19, са заети

11.02.2021 | 22:40 Редактор: Никола Симеонов
Болницата в Кюстендил получи два кислородни концентратора

Областната болница в Кюстендил получи два кислородни концентратора от Министерството на здравеопазването във връзка с регистрираните високи нива на разпространение на Ковид-19 в града.

Към момента са заети половината легла в болничното заведение, предвидени за лечението на пациенти с Ковид-19.

Областният кризисен щаб направи задължително носенето на маска и на открито за срок от 14 дни. Мярката ще е в сила до 21-ви февруари.

"Наблюдението ни, че вирусът в града се предава по контактно-битов път и заболяемостта вече достигна 300 на 100 хил. души население, ни дава увереността да подкрепим въведените вчера от Областния кризисен щаб допълнителни и, подчертавам, ограничени във времето противоепидемични мерки“, коментира заместник-министърът на здравеопазването.

Той предостави на МБАЛ "Д-р Никола Василиев" в Кюстендил два кислородни концентратора, приложими при пациенти с по-лека форма на инфекцията.

Други два кислородни концентратора, закупени от здравното министерство, получи столичната Втора градска болница, а четири апарата бяха осигурени за двете болници в Перник, пише Puls.bg

Директорът на областната болница в Кюстендил д-р Александър Величков съобщи, че към момента хоспитализирани в двете отделения за Ковид-19 и в реанимацията на лечебното заведение са общо 75 души с потвърдена инфекция.

По думите му болницата разполага с капацитет от до 143 легла за лечение на пациенти с Ковид-19, обезпечена е с достатъчно лични предпазни средства, дезинфектанти и всичко необходимо, за да се справи с настоящата ситуация.

Малко по-рано през тази седмица здравното министерство предостави ново компютърно оборудване на филиалите към центровете за спешна медицинска помощ в Силистра, Разград, Русе и Смолян.

130 от филиалите към центровете за спешна медицинска помощ в страната вече разполагат с нова компютърна техника. Остават още 40 филиала, които ще получат компютърни конфигурации до края на април 2021 г., уточни заяви заместник-министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов.

В рамките на проекта трябва да бъдат обучени близо 6900 служители от системата на спешна медицинска помощ, в т.ч. лекари, професионалисти по здравни грижи и шофьори на линейки от центровете за спешна медицинска помощ и филиалите към тях, както и работещите в спешните приемни отделения на държавните болници.

Успешно преминали практическите и теоретични курсове вече са 1402-ма души. Проектът за модернизиране на спешната помощ, финансиран от Европейския социален фонд, е с бюджет от 7 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК