Заповедта за носене на маски навсякъде свари Кюстендил неподготвен

Мерките включват и въвеждането на здравен филтър в поликлиниката

10.02.2021 | 13:41 Редактор: Никола Симеонов

От днес всички в Кюстендил трябва да са с маски и на открито. Заболeваемостта в областта скочи рязко и това доведе до новите мерки.

"Целта на тази мярка е всъщност не да ограничи по някакъв начин стопанската активност или социалните контакти на хората, а максимално да ги предпази от заразяване при комуникация с тях. Наистина маските не предизвикват 100% защита, но така или иначе вероятността от заразяване с висок вирусен товар е по-голяма, отколкото ако си без маска", каза директорът на МБАЛ- Кюстендил д-р Александър Величков.

Мерките включват и въвеждането на здравен филтър в поликлиниката, за който рано тази сутрин лекарите нямаха информация.

"За здравен филтър никой не е съобщил, че ще има в поликлиниката. Не е трудно да се организира, но всичко опира до съзнанието на пациента", заяви д-р Любомир Ковачки.

В болницата в Кюстендил в момента са настанени 75 пациенти в две коронавирус отделения. Повечето са в средно тежко състояние и на кислородна терапия. Лечебното заведение има готовност да отвори още легла.

"Отделните потоци от пациенти, които ползват лабораториите, прегледи при лични лекари, прегледи при специалисти в доболничната помощ, за да не се струпват едновременно на едно място и да не се предизвикват контакти между тях и взаимно заразяване", добави д-р Величков.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК