Политическа аритметика: Кои партии се обединиха за предстоящия вот?

"Воля" и НФСБ, както и ГЕРБ и СДС отиват заедно на изборите

10.02.2021 | 18:40 Редактор: Ралица Братанова

Освен НФСБ и "Воля" още няколко партии ще се явят в коалиция на предстоящите избори. Какво показва предизборната хроника до момента и на какво стъпва аритметиката на политическите формации за успех на вота? 

По-малко от два месеца преди изборите познати обединения се разделиха. Решението на патриотичната формация да тръгне по три различни пътеки дойде след вътрешни противоречия. 

И докато едни излизат от коалициите, други влизат в нови. Така за първи път на изборите ГЕРБ ще се явят със СДС. НФСБ с "Воля". А протестите родиха нов съюз – между Отровното трио и партията на Мая Манолова. 

"Идейната основа аз предлагам да я оставим настрани доколкото в момента ние живеем в диктатура, независимо, че тя е мека. Идейна основа: ляво, дясно, крила някакви, са възможни когато живееш в демокрация", коментира Николай Хаджигенов.

А този начин за явяване на изборите е предпочитан не заради принципни основи, а често заради чиста аритметика. 

"Много от нашите политици правят грешката, че смятат, че в политиката 2+2 =4 или простият аритметичен сбор е съвършено самоподразбиращ се. Това не е съвсем така. Виждали сме го много пъти през изследвания, а именно когато една партия има електорален потенциал 100 хил. гласа, ако се събере с друга партия, която има 100 хил, гласа – това не означава, че ще влязат в парламента с 200 хил. гласа", смята социологът Димитър Ганев.

Според други експерти обаче стратегията за обединение предвещава по-добър резултат. 

"Заявката за коалиция между НФСБ и "Воля" за мен това е един шанс да се формира регионална партия", коментира политологът Румяна Коларова.

А борбата за място в парламента ще роди още коалиции – но след изборите.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК