Защо някои творци ще получат държавна помощ, а други - не?

Актьорите като Славчо Пеев не са включени в списъка

10.02.2021 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

65-има от най-известните ни музиканти ще вземат месечна парична премия през следващите три години с решение на правителството. Това е награда за особени заслуги към българската държава и нацията и се дава за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. 

Легендарният изпълнител Панайот Панайотов изпява хита "Момчето, което говори с морето" в края на 90-те. Оттогава досега той не е спирал да твори. Днес момчето, което говори с морето, е сред артистите, които са включени в списъка за особени заслуги към българската държава.

За разлика от певците, актьорите като Славчо Пеев не са включени в списъка. Това обаче не го обижда. Напротив - радва се за колегите си. Споделя, че има средства, защото работи на 3 места и пътува между София и Дупница, за да работи. 

"Не знам докъде го докарахме, но ще ви кажа, че е много трудно. Не се оплаквам, че не съм получил. Това, че ме използват все още по театрите, в сатирата - това за мен е по-важно. Не по-важното, а най-важното", заяви Пеев.

Парите ще се дават по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава. По този закон обикновено се отпускат персонални пожизнени пенсии на големите ни творци в размер на 700 лева. Бюджетът е малко над един милион лева за целия период на отпускане.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК