Астор и други творци ще получават по 700 лв. пожизнена пенсия

Антраник Арабаджиян е единственият европейски илюзионист, който е носител на "Златен Оскар"

10.09.2020 | 11:55 Редактор: Виктория Гетова
Астор и други творци ще получават по 700 лв. пожизнена пенсия

Единодушно парламентът реши, че илюзионистът Антраник Шаварш Арабаджиян – Астор, писателят Димитър Коруджиев, поетът Ивайло Балабанов и композиторът и диригент Янко Миладинов ще получават по 700 лева месечно парична награда за особени заслуги и принос към българската култура.

Пожизнените държавни награди бяха въведени през 2015 г. като възможност да се осигурят по-големи пенсии за артисти, музиканти и творци, които нямат достатъчно осигурителен стаж заради изчезнали документи през годините. 700 лв. е максималният размер на тези пенсии.

Според признания на Астор от 2018 г. на него му е отпусната пенсия от 114 лв. от Националния осигурителен институт.

Астор е единственият европейски илюзионист, който е носител на "Златен Оскар" от международното братство на маговете, създател е на магичен театър и има над 16 000 представления в кариерата си.

Писателят Димитър Коруджиев е сред създателите на в. "Демокрация", като това е станало в дома му, един от създателите е и на безсюжетния разказ в българската литература, информира dnes.bg

Поетът Ивайло Балабанов е носител на наградата "Пеню Пенев", а композиторът Янко Младенов е автор на над 250 песни и пиеси, мотивират се от правителството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК