Колко сериозно пострада българската култура заради пандемията?

Артисти и оперни певци настояват дейността им да бъде временно спряна заради риск от заразяване с коронавирус

29.12.2020 | 18:35 Редактор: Калина Донкова

През 2020 година коронакризата удари тежко културния сектор в България и по света. По време на първото затваряне през март месец всички спектакли, концерти, прожекции, изложби и участия бяха отменени в цялата страна.

Във връзка с това държавата обяви финансови мерки в помощ на засегнатите в сектора още през април. Сред тях са заплати и осигуровки за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за периода на извънредното положение (за не повече от 6 месеца), помощи за самоосигуряващи се творци в областта на културата и на изкуствата с една минимална работна заплата и начислени осигуровки за два месеца от времето на извънредното положение и един месец след неговата отмяна.

Артистите имат възможност и за кандидатстване с проекти към Министерството на културата и Национален фонд "Култура“ по сега съществуващите програми, в правилата на които да бъдат включени допустими разходи до 25% на разходи за персонал и административни разходи и увеличение на сроковете на изпълнение. Творците могат да кандидатстват и за безлихвени кредити до 1500 лева с удължен срок на изплащане за 10 години, както и с мярката 60:40 за запазване на работните места.

През лятото културният живот се засили. Множество събития бяха организирани на открито и закрито в цялата страна при спазване на всички противоепидемични мерки.

Междувременно артисти в различни сфери на културата потърсиха алтернативи да предлагат своето изкуство по време на пандемията. Организират се онлайн концерти и изложби, събития, автокина, платени платформи за български филми, частни концерти и групи в социалните мрежи, които предлагат различни форми на изкуство.

Към момента при 30%  публика в салоните, работят театри и опери, но според културните дейци, посещаемостта остава ниска. Голяма част от артистите и оперните певци настояват дейността им да бъде временно спряна. Причина за това е рисковата среда, в която се намират по време на репетиции и спектакли, когато между тях не се спазва дистанция. В тази връзка артисти създадоха петиция за затваряне на оперите, като инициативата се зароди часове след смъртта на тенора Камен Чанев, който не успя да се пребори с коронавируса.

Каква е годината за българската култура и достатъчни ли бяха мерките в помощ на артистите? Разговор по темата с актьора Георги Златарев в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК