Фаталното изкачване на К2: Разкриха какво наистина се е случило със Скатов

Имало е проблем с осигурителните въжета и с броя на палатките

10.02.2021 | 13:50 Редактор: Радостина Димитрова

Българското правителството ще съдейства за прибирането на тялото на алпиниста Атанас Скатов, който падна фатално при опит да изкачи втория по височина връх в света К2. Имало е проблем с осигурителните въжета и с броя на палатките, потвърди мениджърът на българина.

Същото разказа и най-близкият приятел на Скатов, който е бил до него в последното му изкачване.

Германската компания, която е застраховала Атанас Скатов преди експедицията, все още отказва да изплати сумата по транспортирането на тленните останки на алпиниста до София. Затова българското външно министерство е превело необходимата сума.

"В много кратки срокове да успеем да върнем Наско в държавата, защото има проблеми със застраховката и държавата тук застана и гарантира плащането. Ще можем сега да го върнем обратно", заяви мениджърът на Скатов Мария Илиева.

Българският консул в Исламабад е получил необходимите документи за транспортирането на тялото. 

"Съболезнования само можем да изкажем към близките. На обстоятелствата ще има разследване, предполагам,", каза премиерът Бойко Борисов.

"Да, той наистина е изпълнил всички разпореждания на ръководителя на експедицията, тръгнал си е надолу, както са казали, но за съжаление фирмата там нито въжета е осигурила, нито кислород, нито палатки, оказва се, че има страшно много неща, които не са се случили, и това е резултатът", добави Илиева.

Основна версия за смъртта на Скатов остава скъсано въже. Имало е цял участък от височинното трасе, който не е бил обезопасен, и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си.

Фирмата, отговорна за експедицията, осигурила едва 3 палатки за 25 души, при нормални условия една палатка подслонява 2-ма алпинисти.

За последните минути на Атанас Скатов пред "България днес" разказа и неговият приятел, станал пряк свидетел на последните му мигове в подножието на К2.

"През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма да забравя този момент, не виждах вече Атанас, но шерпът се обърна към мен и ме погледна: "Антонио, Антонио, Антонио! Атанас падна, Атанас приключи!" Убеден съм, Атанас беше много техничен, много силен, с много опит и не на последно място с много добър характер, и много добър човек. Въжетата бяха лоши, стари и през цялото време трябваше да избираш правилното въже. Ако избереш грешното въже, хлъзгаш се и приключваш. Попитах шерпа, какво се е случило и той ми каза: Не знам, може би не се е подсигурил, може би някое въже се е скъсало или не е продължило към следващото. Чувствам се много зле за Атанас. Наистина, от сърце, Атанас беше моят най-добър приятел. Защото той беше невероятен човек, много добър човек", разказа алпинистът Антониос Сикарис.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК