Два смъртни акта доказват: Скъсано въже е убило Атанас Скатов

Той е бил с тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв

09.02.2021 | 10:42 Редактор: Тодор Петров

Алпинистът Атанас Скатов е загинал на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2 заради скъсано въже. 

И в двата смъртни акта - от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже.

Веднага след трагедията със Скатов от фирмата “Севън Съмитс Трекс", която организира експедицията за покоряване на К2, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго.

В документа от болницата в Скарду се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 17 часа на 5 февруари. Скатов е бил с "тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв".

Издишат и твърденията, че Скатов е бил уморен, когато е тръгнал надолу. Той е вървял не повече от час, а в кариерата му има преходи от 36 часа. Дори последният, с когото е говорил, потвърждава, че той е бил в невероятно настроение въпреки решението да спре с атаката. И говорел как ще се върне през лятото, за да покори върха, пише "24 часа".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години