Опитва се да те убие: Ето какво прави К2 толкова смъртоносен

Вторият по височина връх разкрива най-доброто и най-лошото в алпинистите

08.02.2021 | 15:05 Редактор: Никола Симеонов
Опитва се да те убие: Ето какво прави К2 толкова смъртоносен

К2 е "див връх, който се опитва да те убие", смята американският алпинист Джордж Бел.

Извисявайки се величествено над хребета Каракорум по протежение на границата между Пакистан и Китай и очукана от зверско време, тази планина с форма на пирамида винаги е била най-голямото предизвикателство за най-добрите планинари в света - и гробището на много от техните амбиции. През 2008 г., в най-тежкия инцидент в историята му, 11 алпинисти загиват, опитвайки се да изкачат K2.

Докато прави документален филм за BBC, Мик Конефри има късмета да срещне редица пионери, които са се опитали да завладеят планината, като първи е италианският алпинист Ардито Дезио през 1954 г. Книгата на Конефри "Призраците на K2: Епичната сага за Първото изкачване" се опира на интервюта, както и на новоиздадените дневници и писма, за да ни въведе в маниите, враждата и актовете на героизъм, които K2 вдъхновява в онези, които се осмеляват да го изкачат.

Конефри обяснява пред National Geographic защо K2 разкрива най-доброто и най-лошото в алпинистите, какво има предвид алпинистът Чарлз Хюстън под термина "Братството на въжето" и как първият човек, опитал да изкачи K2, е попаднал на обложката на албума на Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band на Бийтълс, пише dnes.bg.

"К2 е толкова е смъртоносен поради комбинацията от елементи. Той е около 243 м по-нисък от Еверест, но топографията е много по-строга. Изкачвайки Еверест имате стръмни участъци, които след това се изравняват. Много малко участъци  от K2 са равни. Има само на около 7 300 м, когато пътят се изравнява за кратко, но това е единствената почивка. Също така в зоната на смъртта, определена над 7600 м, е възможно да падат камъни и лавини. А времето е ужасно и непредсказуемо. Преди години имаше дълъг период, в които никой не успя да се изкачи на K2, защото времето беше толкова лошо", разказва Мик Конефри.

По-думите му първият опит за изкачване на К2 е най-странен - по склоновете му тръгва окултистът Алистър Кроули.

"Алистър Кроули е известен с това, че е окултист. Някои хора го наричат ​​сатанист, но това не е съвсем правилно. Няма съмнение, че той е бил очарован от окултната и източната религия. Но въпреки че той е най-известен със секса, наркотиците и поезията - и с това, че е на корицата на Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band - в младостта си той е бил пламенен планинар. Видът алпинизъм, който харесвал, бил опасният. Не е обичал да се катери с водачи. Харесвал е да се катери сам или с партньора си Оскар Екенщайн. Искал е екстремни преживявания до краен предел", разказва Конефри.

"Кроули и Екенщайн правят първия опит да изкачат K2 през 1902 г. По онова време никой не е имал представа за това какво ще бъде. Мислели са, че ще отидат до Хималаите и ще покорят K2 след няколко дни, но експедицията започва да се проваля. Екенщайн, лидерът, имал лоша респираторна инфекция. Кроули имал малария и прекарвал по-голямата част от времето в палатката си с висока температура. В един момент той толкова обезумял, че започнал да размахва револвера си към други членове на екипа.", казва още той.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК