Истината за смъртта на Скатов и защо организаторите лансират версията за грешка на алпиниста

Георги Банов показа документите, според които причината за трагедията е скъсано въже

09.02.2021 | 18:57 Редактор: Радостина Димитрова

Официално: скъсване на обезопасителното въже е причината за инцидента с Атанас Скатов. Това е записано в смъртния акт на алпиниста. 

Документът окончателно опровергава твърдението на фирмата организатор на експедицията, че грешка на българина е довела до фаталното му падане.

И в двата смъртни акта - този издаден от властите в автономната област Гилгит Балтистан и този от болницата в пакистански град Скарду, където е било откарано тялото на българина, е записано, че причината за смъртта е скъсано обезопасително въже. Първи документите показа журналистът от вестник "24 часа" Георги Банов.

"Абсолютно автентични, това са документите, изпратени и на застрахователите на Скатов", каза той.

Веднага след новината за фаталното падане на българския алпинист от фирмата организатор на експедицията - Seven Summit Treks, уточниха, че парапетите са били здрави, а вероятната причина за смъртта е грешка на алпиниста при преминаване от едно въже към друго. Истината се оказва различна.

За проблемите по време на експедицията разказва и най-добрият гръцки алпинист Антониос Сикарис в интервю за Огнян Георгиев и "България днес" от болницата в Скарду, където се възстановява след измръзване. Той е сред последните хора, видели Скатов жив. 

Алпинистът Дойчин Василев посочва, че опасността от скъсване на осигурителното въже винаги съществува и е голяма.

"Ако е само за придържане е едно, но ако се натовари с цялото тяло, опасността от скъсване е огромна", каза легендарният алпинист.

Василев, който е изкачил три хималайски осемхилядника, разказва, че организирането на тези експедиции всъщност е доста сериозен бизнес, като всеки от участниците плаща по над 60-70 хиляди долара. Затова и според Георги Банов е нормално фирмата организатор на експедицията да лансира версията, че падането на Скатов е след допусната от него грешка.

"Нали си представяте, че ако кажат, че е скъсано въже, първо, подлежат на някаква наказателна отговорност, второ - никой повече няма да се запише при тях, ще попаднат в нещо като "черен списък", подчерта журналистът.

В документа, издаден от болницата в Скарду, пише още, че тялото на българина е докарано там около 5 часа следобед на 5 февруари. Атанас Скатов е имал тежка травма на главата, множество счупвания и сериозна кръвозагуба.

В момента се прави всичко възможно тялото на алпиниста да бъде върнато в България. По непотвърдена информация това ще стане в петък.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
Ква по-добра и желана смърт от един алпинист? Представете си текст в медиите "Атанас Скатов почина след битка с Ковид19 в Пирогов" Затова лека му земя на човека, дапочива в мир. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Горкия човек, да почива в мир Сигнализирай за неуместен коментар