Родопски села може да останат откъснати от света заради пропадане на път

Няма никаква алтернатива, ще ни слагат талпи да ни носят хляб, каза кметският наместник на село Лилково

09.02.2021 | 19:03 Редактор: Радостина Димитрова

Започва укрепване на падналата подпорна стена по пътя Кричим – Девин. Отсечката остава затворена за автомобили над 3 тона и половина. 

На този фон няколко села в община Родопи могат да останат откъснати от света, заради пропадане на друг път. 

Най-вероятната причина за падането на подпорната стена на пътя Кричим – Девин е преовлажняване на ската. Пътят е бил основно ремонтиран през 2019 година, но подпорните стени, които са строени през 60-те години не са реновирани с този проект. 

"Няма неизпълнени неща и обектът е приет. Сега за колко време ще се оправи и какво ще правим, не можем да кажем, докато не открием откъде може да се стъпи на здраво нова такава подпорна стена, защото утре пак ще застанете и ще кажете "защо падна, ние не искаме да пада повече", заяви представителят на фирмата изпълнител Паун Иванов.

"Не можем по никакъв начин да говорим за допуснати грешки или пропусната част от проекта", каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Пътят остава затворен за автомобили над 3,5 тона, а в зоната на свлачището движението се извършва само в едната лента.

Междувременно няколко села в община Родопи може да се окажат откъснати от света заради свличането на пътя Ситово – Лилково. Така е изглеждало свлачището миналото лято, а така след активизирането на земната маса.

"Аз вчера сутринта забелязах, че има потенциал да продължава да се срутва и се оказах пророк, днес сутринта видях, че поне още 20-30 сантиметра се е свлякло от пътя. Другата седмица предполагам че ситуация ще стане пак бедствена.  Не, няма никаква алтернатива, ще ни слагат талпи да ни носят хляб. Миналата година съм писал три докладни, не за дупки върху пътя, а за дупки отстрани на пътя, които биха довели до днешната ситуация, и никой не си мръдна пръста", подчерта кметският наместник на с. Лилково Румен Димитров.

Пратена е техника за укрепване на свлачището, а пловдивските служби пак обещаха ремонт. Ремонтите ще са за сметка на Пътната агенция. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК