Караянчева: Има опити за оправдаване на Народния съд

Председателят на парламента отдаде почит на жертвите на комунистическия режим

01.02.2021 | 10:25 Редактор: Ивет Арабова
Караянчева: Има опити за оправдаване на Народния съд

Председателят на парламента Цвета Караянчева отдаде почит на жертвите на комунистическия режим.

"С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия представители на интелектуалния, духовния и икономическия елит на България. Но и пред всички онези обикновени българи, чиито мечти, достойнство, бъдеще бяха прегазени брутално от една самозабравена върхушка, дошла на власт с преврат и лъжи", написа Караянчева в профила си във Facebook.

Председателят на парламента отбеляза, че колкото повече ни отдалечава времето от тези събития, толкова по-голяма става отговорността да ги пазим от забрава.

"Защото дори днес ставаме свидетели на опити за оправдаване на Народния съд и дори призиви да бъде повторен неговият пример. Защото само преди няколко месеца станахме свидетели на атаки срещу политически опоненти под формата на ковчези, черни чували и издигнати бесилки. Един от най-големите страхове на режима, чиито жертви почитаме днес, беше страхът от протести. Затова смазваше всичко, което дори далечно напомня на протест - от дължината на полите до дължината на косите. Едно от големите предимства на демокрацията е обратно - правото на протест, посочи още тя.

Караянчева призова, когато протестираме, "да не използваме образи от едно мрачно минало и похвати, напомнящи времената на безогледни политически репресии".

"Така вредим на себе си, на обществото, на каузите си, на историческата си памет. Нека продължим заедно да защитаваме демократичните ценности и човешкото достойнство, независимо от различията помежду ни", написа председателят на Народното събрание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК