Хотелиери и ресторантьори от Търново искат февруарски рестарт на бранша

Туризмът е основният поминък в Еленския Балкан

20.01.2021 | 10:07 Редактор: Тодор Петров
Хотелиери и ресторантьори от Търново искат февруарски рестарт на бранша

Ресторантьорите и хотелиерите от Великотърновска област също искат рестарт на бранша в началото на февруари. Първоначалното искане беше внесено от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Бизнесът настоява за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. 

Сериозен проблем има и със загубата на кадри. Туризмът е основният бизнес в Еленския Балкан. Работещите в този бранш разказват за трудностите в създалата се ситуация.

"Не сме освобождавали все още хора. Ползваме част от мерките, които предоставя страната, но е много трудно. Ние връщаме клиенти, които искат да гостуват при нас. Просто моментът е много специфичен", споделя пред БНР Иван Трухчев, който е в бизнеса с хотели и ресторанти повече от две десетилетия.

В областната организация на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация нямат точни данни за фалиралите бизнеси в региона при второто затваряне на заведенията. 

"Тепърва предстои преброяване на оцелелите", коментира ресторантьорът Петър Стефанов, който е председател на областната структура на браншовата организация във Велико Търново. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК