Искат отваряне на ресторантите на 1 февруари, нощните клубове - на 1 март

От бранша са категорични - ако до две седмици няма яснота, са готови и на протестни действия

19.01.2021 | 19:00 Редактор: Радостина Димитрова

Властта с намерение да разхлаби Ковид мерките от началото на февруари. Предложенията бяха обсъдени на среща при премира Борисов. А по-късно в Здравното министерство се проведе среща и с представители на ресторантьорския бизнес.

Властта предлага облекчаване на мерките заради положителните резултати в борбата с коронавируса. По определена схема първи ще тръгнат учениците. 

"Имаме план на 4 февруари да пуснем учениците от 5 до 12 клас. С тях ще бъде разрешен и спортът. Фитнесите според мен вървят заедно с учениците и спорта и трябва и тях да прецените, но според мен е редно да ги освободим. Търси се компромис и за отваряне на магазините в моловете. Тези магазини да могат и те да работят поради следните причини. Моловете се водят големи предприятия, а ние не можем да подкрепяме големите предприятия и тези хора там остават хем без работа, хем без подкрепа от държавата", заяви премиерът Бойко Борисов.

Без компромис и конкретика кога да отворят заведенията завърши срещата между ресторантьорите и властта. 

'3 часа и половина не можаха да ни обяснят защо точно и само ние трябва да седим затворени и дневните, и нощните заведения. Защото когато затвориха нощните заведения, след 2 седмици стана пикът на заразата", коментира Емил Коларов от СЗБ.

"Датата, която беше първоначално обсъдена, беше двуседмичен период след 4 февруари, за да се види каква е тенденцията, но браншът държи отварянето от 1 февруари при конкретни условия, работа на 50% капацитет на заведението и потенциален час вечерен, защото не може заведението да работи цяла нощ", посочи министърът на туризма Марияна Николова. 

Това, което депозирахме като желание - ресторантите и кафенетата да отворят на 1 февруари при капацитет от 50%, за вечерен час още не сме се разбрали. Нощните заведения да отворят на първи март. Това е нещо, което ние не отстъпваме", подчерта Ричард Алибегов от БАЗ.

От бранша са категорични - ако до две седмици няма яснота, са готови и на протестни действия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК