Борисов: Мислете за отваряне на заведения, магазини и молове

Решават в четвъртък за разхлабване на противоепидемичните мерки

19.01.2021 | 11:34 Редактор: Тодор Петров
Борисов: Мислете за отваряне на заведения, магазини и молове

Окончателното решение за отпускането на мерките у нас ще бъде докладвано на премиера Бойко Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от Ковид-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

"Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема", изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание с министри, представители на НОЩ и на бизнеса. 

По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22:30 ч. 

"Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове", категоричен бе Борисов.

"Много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта", каза още премиерът.

"Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. 

"Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86", докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. 

Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. 

"В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози", каза още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за Ковид-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. 

"Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието", изтъкна Мутафчийски.

"По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината", подчерта здравният министър Костадин Ангелов.

Той добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК