Може ли да бъде ефективно редуването на онлайн и присъствено обучение?

Ученици и директори със смесени чувства относно предложението на здравните власти

18.01.2021 | 18:35 Редактор: Ралица Братанова

Да се редува присъствено с онлайн обучение за учениците от 5 до 12 клас. Тази идея обсъдиха на среща образователният и здравният министър. Това означава децата да учат 3 седмици в училище и 3 седмици у дома..

Велизара е ученичка в 12 клас и тази година ще се явява на матури. Готви се от вкъщи, но предпочита присъствените занятия. 

"Все още часовете, които имаме, са добре подготвени от учителите, за да си вземем материала и без да се налага да сме на живо, но пак не е същото като по принцип. Не ми е приятно да прекарам последните дни с моите учители, съученици и да ги гледам само на екран онлайн", споделя Велизара Куртева.

Здравните власти започнаха да обмислят различни варианти, за да могат учениците да се завърнат в клас. Предвижда се посещенията да са на ротационен принцип. 

"Различни са формулите, които обсъждаме. Най-оптималната и най-разумната е връщането на три класа от класовете от 5 до 12 клас с постепенно връщане на учениците. Най-вероятно те ще бъдат 3 седмици на училище, 3 седмици ще отсъстват, но това са едни проекти, по които работим", отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Две седмици започват 8 клас, 7 и 12 клас, след което 2 седмици ще са отново в дистанционно обучение. Идеята е да не се струпват масово в училище, особено по-големите ученици", обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова. 

Обратно в учебните заведения ще се върнат и останалите ученици. Никой обаче не се ангажира със срокове. Условието е заболеваемостта от Ковид-19 в страната да е под 120 на 100 000 души население.

Учениците обаче не са убедени в ефективността от смесването на двете форми на обучение. 

Според директорите предизвикателство ще има и за учителите, които е трябва да бъдат много гъвкави. 

"Учителят първите два часа има с 5А клас например, преподава присъствено и те са тук. След това има с шести клас, те са си вкъщи, трябва да преподава дистанционно - с компютър. Изморява ли ги? Изморява ги, но те заедно с лекарите са героите на нашето време", смята директорът на 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

 А от днес бяха възстановени и присъствените практически часове, както и някои изпити, които не могат да се проведат онлайн. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК