България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ваксинационният щаб: Университетските преподаватели влизат в групата на учителите

Очаква се преди средата на годината масовата имунизация да е започнала

19.01.2021 | 08:36 Редактор: Тодор Петров

Националният ваксинационен щаб реши, че университетските преподаватели също влизат в групата на учителите. Това обяви в студиото на "България сутрин" секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова.

Междувременно вчера пристигна втората пратка от ваксината на Pfizer/Biontech, но доставката бе намалена и заради това втората фаза на имунизацията в Бургас, Сливен и Ямбол ще се забави.

"За всички ваксини зависим от доставките. Каквато доставка дойде, тя веднага се разпределя. Някои от областите са готови да преминат към втората фаза. Уверението на фирмата е, че навсякъде доставките са намалени. От Moderna първата доставка беше символична. Всяка от фирмата е дала график, че количествата постоянно ще се увеличават", коментира д-р Филипова.

По думите ѝ проблемът е, че трябва да оползотворяваме бързо дозите, но въпреки това тя се надява преди средата на годината масовата имунизация у нас да е започнала.

"Фазите се преливат. Ако има желаещи от същата кохорта лица, на които е предложено да бъдат имунизирани и са отказали, могат сега да пожелаят. Най-много пречи изчислението на дозировката от един флакон. България има много традиции в прилагането на задължителни имунизации, така че много добре се оползтоворяват", заяви секретарят на ваксинационния щаб пред Bulgaria ON AIR.

СЗО отчита 30%, които може да отидат в разливка, когато флаконите са многодозови. Към момента у нас те се оползотворяват на 100%, увери д-р Филипова.

Хиляди са хората, които трябва да бъдат имунизирани в домовете за възрастни и такива с тежки придружаващи заболявания. При тях планът е да бъдат поети от общопрактикуващия лекар в заведенията, които разполагат с такъв. Имунизационни екипи ще подпомагат домовете, в които липсва общопрактикуващ лекар.

"Няма да е лесен процесът, защото с тези хора трябва да се постъпва изключително внимателно. По-подробно запознаване с медицинската информация и състоянието в момента. Тези групи са най-тежки", изтъкна д-р Филипова.

Странични реакции се следят с повишено внимание, а всички разрешени ваксини са разрешени под условия и предстои да излизат нови данни, предупреди тя. А българите в чужбина са предвидени в общата бройка и за тях ще бъдат осигурени ваксини. 

Връщането им не би било проблем откъм наличие на дози, подчерта д-р Филипова. Същото важи и за чуждите граждани, които са с постоянно пребиваване у нас.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК