Недостиг на дози, клетъчен имунитет и кой не трябва да бърза да се ваксинира

"Доставките, които България е заявила, ще бъдат изпълнени", заяви д-р Брънзалов

18.01.2021 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова

Лишават ли богатите държави бедните от достъп до ваксини срещу Ковид-19? Светът е на ръба на "катастрофален провал на нравствеността" при разпределянето на ваксините срещу Ковид-19, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

"Болният човек, когато е болен от такава сериозна зараза, той дали е беден или богат, няма толкова значение, защото той разпространява заразата, ако не е имунизиран. Ако имаме предвид някои бедни страни, те също така са екзотични. Не мисля, че ще стига до такива ексцесии, нека гледаме по-ведро", каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Той подчерта, че в обществото има много негативна енергия заради пандемията

"Доставките, които България е заявила, ще бъдат изпълнени. Няма да се отрази сериозно забавяне, че да има недостиг на ваксини. Страната ни получава 1,55% от всички ваксини, които трябва да бъдат разпределени в ЕС. А който желае, рано или късно ще намери вариант да бъде ваксиниран, колкото се може по-скоро", допълни д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на БЛС съобщи, че до този момент около 10-15% от неговите пациенти са го потърсили и заявили желание за ваксина.

Как правилно и рационално да се случи ваксинирането на гражданите?

"Има голям процент и на пациенти, които се колебаят. Има и голям такъв, които си следят здравния статус. Който има достатъчно антитела, няма защо да бърза. Лабораториите имат различни методи за изследване на антителата и имат различни референтни стойности. Има пациенти, които прекарват инфекцията, но след това нямат никакви антитела", добави специалистът.

Д-р Брънзалов посочи, че тези хора не са малък процент.

"Ще бъде изследван и клетъчният имунитет, което е изключително важно и за двете ваксини, които са разрешени в България. Борбата с този вирус ще става все по-удачна. Утре ще ми бъде поставена втората доза. Нямах никаква странична реакция от първата ваксина", каза още той.

Според него хората, които не искат да се ваксинират, се влияят и от фалшивите новини, които се разпространят в интернет.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Тепърва ще четем такива новини. Сигнализирай за неуместен коментар