Доц. Кунчев обяви кога ще започне масовата ваксинация в България

Трябва да сме сигурни, че сме осигурили вторите дози на хората, посочи той

18.01.2021 | 08:57 Редактор: Тодор Петров

В България тази сутрин пристигна третата пратка ваксини срещу Ковид-19 на Pfizer/BioNTech. Пратката е от близо 19 хиляди дози, което е едва около половината от очакваните 35 000 от препарата.

"Интересът към ваксината на Pfizer е много голям. Идеята е с реконструкция на производството и допълване на капацитета да задоволяват нуждите на още по-големи доставки. Само тази доставка е съкратена наполовина. Очакваме втората половина на февруари или март да получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки", обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Очаква се да получи разрешение и ваксината на AstraZeneca, а с нея броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям, стана ясно от думите му. Някои области вече са приключили с първа фаза, още от тази седмица в Пловдив и донякъде Бургас може да започнат с домовете за възрастни хора и първите училища, където има списъци на желаещите. Това ще стане в София след седмица или 10 дни, обясни доц. Кунчев.

"Новата пратка ще използваме паралелно за първа и втора фаза. Не споделяме идеята на Великобритания да правим колкото може повече първи дози. Имали сме много случаи на временно закъснели и спрени партиди. Трябва да сме сигурни, че сме осигурили вторите дози на хората", подчерта той.

Запитан кога у нас ще започне масовата имунизация, главният държавен здравен инспектор каза, че най-масово е, когато предоставим ваксината на общопрактикуващите лекари и те започнат да изпълняват списъците на желаещите. При тези темпове и одобряване на нови ваксини през пролетния сезон ще можем да започнем имунизирането на всички желаещи, отбеляза доц. Кунчев.

Очакваме около 4000 дози от Moderna следващата седмица, 35 хил. дози от Pfizer в средата на февруари и нова доставка от Pfizer, която ще компенсира половината количество, което не получихме днес.

В Агенцията по лекарствата няма нови сигнали за нежелани лекарствени реакции. До миналата седмица те са 19, което е 1 към 1000.

"Процесът е доста по-ниско рисков, отколкото събиране с компания или посещаване на търговски център със затворени пространства. Имаме готовност да създадем подвижни екипи", каза доц. Кунчев относно провеждането на парламентарните избори на 4 април.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
А ваксината безплатна ли ще е? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Хайде подгответе и ваксинационните паспорти и почвайте да ги попълвате! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Бети
преди 3 години
МОЛ- овете са затворени, защото се водят "голям търговски център", а какво са големите вериги за хранителни стоки? Пространствата в тях какви са и дали пък точно там не се наблюдава още по-голямо струпване , отколкото в набедените МОЛ- ове?Всички пазаруваме и знаем каква е обстановката там. Сигнализирай за неуместен коментар