Здравният министър доволен: Най-после спокойно ще видя баща ми

Имунизираните медици във ВМА вече са 717

18.01.2021 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

В страната пристигна втората пратка от ваксините на PfizeR/BioNTech. По-малко ваксини сега, но повече после. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Вместо очакваните 35 000 дози на българска земя кацнаха само 18 720. Причината е, че фирмата реконструирала производството си, за да може в бъдеще да произвежда повече от ваксината.

Според здравните власти няма причина за притеснение и имунизацията продължава по план.

"Очакваме, че втората половина на февруари-март ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки", уточни доц. Кунчев.

Започна реимунизацията на медиците, което са си сложили първата доза от препарата. В част от областите вече е приключила първата фаза на ваксинация. В Пловдив и Бургас започва втората фаза на имунизацията на учители и възрастни хора. 

"В София някъде наполовина са обхванати от здравната система и предстои да ги довършим", посочи доц. Кунчев. 

Втора доза от ваксината днес получиха и първите имунизирани в страната на Коледа.  

"След 10 дни ще съм абсолютно спокоен и сигурен. Тогава вече ще мога да видя баща ми", сподели министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Във ВМА ваксинирането също продължава. Имунизираните медици там са 717. 

"Имаха изследване за антитела на 19-ия ден. Доц Димов има 40 единици, а Кунчев - 60,7", заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

До този момент няма данни за нови алергични реакции към ваксината или тежък имунен отговор. 

"До миналата седмица имаме 19 общо, което се отразява като 1 на 1000", съобщи Богдан Кирилов от Агенцията по лекарствата.

Следващата партида ваксини, която пристига другата седмица, ще бъде от компанията Moderna - 4000 дози. През февруари трябва да бъдат доставени още 35 000 от продукта на PfizeR/BioNTech.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК