Отпускат по 375 лв. помощ и храни за пострадалите от наводненията

Продължава отводняването на засегнатите дворове и къщи в Софийско

13.01.2021 | 13:55 Редактор: Радостина Димитрова

Критична остава обстановката след наводненията в Софийско. Стотици имоти са наводнени. В Петърч хората преживяха поредната безсънна нощ след пороите, които потопиха селото. Продължава отводняване на къщите в Мировяне.

Постепенно започва да се нормализира ситуацията, но проблемно е не високото ниво на реките, а високото ниво на подпочвените води, които налагат повторно отводняване на къщите на жителите.

Много хора са останали без отопление - котлите им са изгорели, тъй като са били в наводнените мази. В Костинброд и Петърч остава усложнена обстановката, продължава отводняването на къщите и там.

Пореден ден Божидар от софийското село Мировяне изпомпва вода от мазето си, заради наводнението е останал без отопление.

"В момента щетите са пелетната горелка на стойност 1500 лв. Отишла на кино е и една прахосмукачка за пепел", споделя той.

А социалното министерство отпуска еднократна помощ за пострадалите от поройните дъждове.

"Още в понеделник вечерта службите за социално подпомагане са участвали в обходите. Имаме готовност, отпуснали сме 375 лв. еднократна помощ на тези, които са подали заявления, хранителни пакети и продукти. Имаме готовност също да отпуснем еднократна помощ за онези, които са загубили личните си документи", заяви социалният министър Деница Сачева. 

Хора в риск няма, а комисия описва щетите.

"В момента няма критични места. Навсякъде, където има сигнали, заедно с пожарната си  разпределяме задачите и действаме. В момента в Мировяне има отводнени от сутринта 10 къщи. Продължаваме да отводняваме с екипа на Софийската вода полето, което е близо до къщите. Работим в "Требич" по два адреса", коментираха от Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Кметът на София Йорданка Фандъкова също провери на място работата на аварийните екипи в засегнатите от наводнението райони и възложи да започнат огледи на нанесените щети по къщите и инфраструктурата.

В Костинброд също се изпомпва вода от мазетата на хората покрай река Блато. До седмица трябва да е готов и пълният анализ на щетите.

""Всички граждани, които имат щети нанесени от наводнението да се обърнат към дежурния телефон", призова кметът на Костинброд Трайко Младенов.

А плаващо сметище в река Искър спря работата на ВЕЦ-а край Своге. Водата е довлякла всякакви боклуци, според жителите най-вече от нерегламентирани сметища в коритото на реката.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Пресцентър, Столична община

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК