Маратон от консултации между Радев и извънпарламентарни партии (ОБЗОР)

Манолова поиска гражданска ЦИК, "Има такъв народ" и ДБ изразиха съмнения, че изборите ще са честни

09.01.2021 | 18:59 Редактор: Ивет Арабова

Президентът Румен Радев започна консултации за провеждането на изборите с извънпарламентарно представените партии с най-високо обществено одобрение. Бившият омбудсман Мая Манолова поиска гражданска Централна избирателна комисия, а от партията на Слави Трифонов и "Демократична България" изразиха съмнения, че изборите ще са честни.

Маратонът от консултации при президента започна с партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ". 

"Чакаме отговори - и по отношение на здравния протокол, и по отношение на гласуването на хората, които са карантинирани", обясни Румен Радев.

При държавния глава обаче не дойде създателят на партията Слави Трифонов, но сценаристът му Филип Станев изрази съмнение, че изборите ще са манипулирани. 

"Сега изборите ще бъдат правени от управляващите и това поставя сянка на съмнение до каква степен тези избори, че бъдат честни", подчерта Станев.

"Най-важното, което ни предстои, е тези избори да са честни, доколкото е възможно. Обменихме мисли", отбеляза зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

След това президентът посрещна "Демократична България". От там настояват за три неща. 

"Здравният протокол за доверието на хората в изборния процес. Въвеждането на пощенско гласуване", обясни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Както и видеонаблюдение на броенето на резултатите. На масата с Румен Радев и Илияна Йотова седнаха и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и "Отровното трио". Но без проф. Велислав Минеков. Причината - той е поискал на консултациите Триото да се яви самостоятелно. Самата Манолова настоя граждани да броят гласовете в изборния ден и обвини институциите, отговорни за провеждането на вота, в саботаж. 

Шокирани сме от липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции по отношение на организацията на предстоящия вот", коментира председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

На финала се качиха и от партия "Възраждане". Да бъде поканен при президента поиска от Дубай и обвиняемият бизнесмен Васил Божков. А утре консултациите на в президентството продължават с още извънпарламентарно представени партии. След това и с тези в Народното събрание, яснота за датата на изборите все още няма.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Прессекретариат на президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК