Радев призова: Равнопоставена предизборна кампания за предстоящия вот

Президентът проведе консултации с извънпарламентарни партии

09.01.2021 | 13:32 Редактор: Ивет Арабова

Президентът Румен Радев призова за равнопоставена предизборна кампания за предстоящия парламентарен вот. Държавният глава започна срещи с извънпарламентарни политически партии, част от поредицата консултации за организацията и провеждането на изборите в условията на пандемия. 

Бившият омбудсман Мая Манолова поиска гражданска Централна избирателна комисия, а от партията на Слави Трифонов и "Демократична България" изказаха съмнения, че изборите ще са честни. При президента маратонът от консултации приключи с партия "Възраждане". Самият Радев настоя за здравен протокол, яснота за гласуването в чужбина и видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

"Считаме, че консултациите с извънпарламентарните партии са важни не само за изпълнение на конституционното положение, че политическият живот в България се основава на принципите на политическия плурализъм, но и защото тези избори за първи път ще бъдат в условията на пандемия. Това налага повишена отговорност и повишени усилия. Трябва да се гарантира здравето на българите, тяхното право на вот и доверие изборния процес", категоричен бе държавният глава.

Той добави, че се очаква отговор по отношение на здравния протокол и по отношение на гласуването на карантинираните хора. 

"Срещата беше ползотворна. Господин Радев наистина е загрижен изборите да бъдат честни. Обменихме мисли. Каквато и дата да реши президентът, ние ще се съобразим", каза зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Вярваме, че гласуване по пощата беше най-адекватната мярка. След като българската държава не може да влезе в 21 век, поне е добра практика от 19 век да можем да използваме. Иронията ми е тъжна, но добре обоснована", аргументира се съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Датата 28 март изглежда логична и подходяща, предвид искането на българския граждани за възможно най-скорошни избори. Шокирани сме от липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции по отношение на организацията на предстоящия вот", коментира председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

"Ще поканим международни наблюдатели. С президента, насочени в посока честността на изборите, сме на едно мнение. Гласуването по пощата е чудесна възможност, която решава проблемите с карантинираните българи и българите в чужбина", отбеляза адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
всички мошеници при Господин никой Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
егати заверата: Радчето, Майчето, Бабикянчето, некадърен адвокат и други некадърници, които не знаят с какво да изкарат някой лев и са се наточили да лапат от държавата Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Справедливи избори означава да изберат Радо-господин никой.Всички други варианти са нечестни за него Сигнализирай за неуместен коментар