Радев и ЦИК: Нужни са промени в Изборния кодекс за вот в изолация

"Не лансирам идея за провеждане на избори в два дни", заяви държавният глава

08.01.2021 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова

Необходими са промени в Изборния кодекс, за да могат хората в изолация да гласуват на предстоящите избори, както и за да се въведе гласуване по пощата на българите зад граница. Това заявиха от ръководството Централната избирателна комисия на консултациите при президента.

Самият Румен Радев също смята, че са необходими законови промени.

"Не лансирам идея за провеждане на избори в два дни. Заявих много ясно, че към мен постъпват идеи и предложения за гласуване в два дни. Естествено е да споделя тази идея с кметовете, върху които ще легне тази отговорност. Това не е моя идея", коментира Радев.

"Заявих много ясно, че към мен постъпват идея и предложения за гласуване в два дни и аз естествено ги споделих с кметовете, върху чиито плещи ще легне тази отговорност. И това не е моя идея. Знам какво би означавало това, но нека се обсъди, защото има хора, които мислят по този начин. Нека се види и кметовете да кажат какви проблеми огромни има, ако тръгнем на този вариант. Не лансира президентът такава идея", заяви президентът Румен Радев.

"По отношение гарантиране на правото на всеки българин на глас за карантинираните, знаете, че и здравните власти обсъждат заедно с изпълнителната власт да има различни варианти. Изказа се едно становище от Обществения съвет към ЦИК, че няма нужда от законови промени. Може във вашите правила, които вие разписвате за изборите, да бъде регламентирано гласуването с мобилни избирателни кутии и съответно секционноизбирателни комисии", добави държавният глава.

Председателят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че нито гласуването по пощата, нито гласуването с пълномощник е регламентирано в българското законодателство.

"Нито гласуването чрез активна регистрация в определени срокове е допустима. Затова изразявам становището на ЦИК, което е, че в Изборния кодекс трябва да се направят законодателни проблеми", категоричен е Андреев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК