Финансист: Не може да позволим хората да умират от глад заради пандемията

Няма бизнес в света, който да е доволен от мерките на държавата, каза доц. Емил Хърсев

08.01.2021 | 21:43 Редактор: Радостина Димитрова

Прогнози за българската икономика - как се навигира държавата в кризисния процес?

"Трябва да излезем от пандемията с максимално работещи хора, за да можем да се издържаме и да се храним, но трябва да се помогне и на нуждаещите се. Не може да позволим да умират хората от глад заради тази пандемия, защото в някои богати държави го наблюдаваме." Това заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

"Работните места ще ги броим след приключването на мерките, когато няма забрана всеки да работи. Ръст на безработицата се очакваше, когато се наложиха отново мерките - не го видяхме това", коментира доц. Хърсев.

По неговите думи има нова песимистична вълна, че през януари и февруари ще има ново затваряне на работни места.

И добави, че дори и с мерките за подпомагане нито една фирма не е доволна.

"Няма бизнес в света, който да е доволен от мерките на държавата. Всеки предпочита повече, това няма връзка с икономиката", посочи финансистът пред Bulgaria ON AIR.

"В Eвропа има отрицателни лихви при депозитите, при нас не се наблюдава такъв стремеж за момента. Банките се опитват да компенсират загубената доходност с лихви върху кредитите", отбеляза доц. Хърсев.

Той обясни, че се очаква намаление на брутния вътрешен продукт с около 10%, а България няма фатални нива на заеми.

"Нашите банки влязоха значително чисти, защото не бяха разглезени по време на Голямата депресия. Европейската централна банка не може да замени банковата система. Спомняме си как имаше една банка, тя не можеше да контролира всичко", подчерта експертът.

И допълни, че страната ни вече има планове за харчене на европейските пари, които при всички случаи няма да бъдат одобрени от опозицията.

"Ние имаме работа с политически отговор на биологични проблеми Политическият отговор у нас е напълно адекватен. Постъпленията в бюджета са по-големи от очакваните и не виждам причина да се актуализира бюджета", каза доц. Хърсев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК