380 000 станаха новите безработни за периода февруари-декември

Бизнесът и синдикатите очакват да започне работа по-трайна законова регламентация на компенсациите

03.01.2021 | 10:56 Редактор: Искра Ангелова
 380 000 станаха новите безработни за периода февруари-декември

Малко под 380 000 достигнаха новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от 3 февруари до края на декември 2020 година. Това сочат най-новите данни от ежеседмичното специализирано наблюдение на пазара на труда заради Ковид-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта, цитирани от БНР. За същия период чрез бюрата по труда са устроени на работа 235 000 души.

Данните сочат, че и през последната наблюдавана седмица – от 21 до 27 декември, новорегистрираните безработни са двойно повече от започналите работа, съответно 3 400 и малко под 1700 души. Най-голям е превесът на новите безработни над устроените на работа в областите Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София (столица) и редица други.

Единствено с обратната тенденция с по-малко новорегистрирани спрямо започналите работа са Габрово, Смолян и Силистра.

На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че по мярката 60/40 са изплатени до момента близо 629 милиона лева за запазване на заетостта на повече от 250 хиляди работещи в над 11 000 предприятия. Бизнесът и синдикатите очакват да започне работа по-трайна законова регламентация на компенсациите.

За целта от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България изготвиха проект за промени в Кодекса на труда. Президентът на синдиката Пламен Димитров каза, че идеята е да се регламентират механизмите за подкрепа при принудителен престой: "Работодателят, когато е затворен от държавен орган или когато е в режим на пазарни неудачи и проблеми, всъщност спадовете на неговите продажби са 20 и повече процента и трябва да въведе непълно работно време и за частта, в която не работи работникът и в двата случая да се плаща 75 на сто от брутното му възнаграждение".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК