Пандемията сви търсенето на работна сила с 40,3%

Машинни оператори, готвачи, касиери, строители и електротехници ще са най-нужни на бизнес

29.12.2020 | 22:45 Редактор: Ралица Братанова
Пандемията сви търсенето на работна сила с 40,3%

Машинни оператори, готвачи, касиери, строители и електротехници ще са най-нужни на бизнеса, като през следващата година ще се търсят общо над 191 хил. работници и специалисти. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред шефовете на 400 компании в България. То е проведено през септември и октомври и отчита влиянието на коронавируса.

Заради пандемията търсенето на работна сила се е свило с 40,3%, или с общо 129 419 работници и служители по-малко в сравнение с 2019 г., пише "24 часа".

Основна причина за големия спад е притеснението на работодателите, че ще успеят да задържат обемите на реализираните приходи в пандемичната обстановка на същите нива отпреди кризата, обясняват експертите от Агенцията по заетостта.

В следващите 12 месеца ще се търсят 108 111 специалисти с квалификация, като най-желани от работодателите ще са икономисти, шивачки, счетоводители, електромонтьори и заварчици. Спрямо 2019 г. търсените работници със специалност са намалели с 57 702, или с 34,8%, показва проучването на агенцията.

При висшистите в топ 5 на най-търсените професии ще са медицински сестри, учители, оператор на металорежещи машини и машинни инженери. В сравнение с предходната година нуждите от високообразовани специалисти намаляват с 45 777, или с 50,5%. Явно кризата налага работодателите да положат усилия да съхранят наетите в момента, за да могат да преживеят трудния период с по-малко инвестиции в обучение, анализират данните от проучването експертите на Агенцията по заетостта.

Въпреки нарастването на безработните след въвеждането на извънредното положение през март повече от половината работодатели срещат затруднения при наемането на персонал.

Най-трудно е да се намерят готвачи, продавачи, електротехници, заварчици, търговски представители и строители. Най-лесно сега се намират озеленители, спедитори, помощници в строителството, рекламни дизайнери, социални асистенти.

Шефовете в Габрово и Враца изпитват най-големи затруднения при търсенето на хора, а най-лесно кадри си намират във Видин.

Готвачите са дефицит във Варна, Пловдив, Добрич и Враца, а най-лесно такива кадри се намират в София, Смолян и Пазарджик.

При продавач-консултантите най-големи затруднения срещат работодателите в областите Ямбол, Пазарджик и Шумен, а най-малко в – София, Силистра и Велико Търново. Електротехниците са проблем за работодателите в Софийска област, Търговище и Пловдив, докато в Стара Загора и Враца затрудненията при намирането им е по-рядко. Заварчиците са проблем в Ловеч и Габрово. Строители не се намират лесно в Перник и Силистра и са сравнително достатъчно във Враца и София.

Все повече фирми заявяват, че ще съкращават персонал. През февруари малко над 15 700 работодатели са имали намерение да намаляват наетия персонал, докато през септември техният брой вече е 18 300. Секторът с най-висок дял на фирми, решили да съкращават хора в началото на годината, е бил този на медиите и творческите продукти, докато след септември на челно място излизат финансовият и секторът на недвижимите имоти.

Основната форма на заетост през следващата една година остава постоянният договор на пълен работен ден, което заявяват 7 от 10 работодатели. Въпреки коронакризата само 1,3% от компаниите са заявили че ще търсят хора, които да работят дистанционно.

В следващите 3 до 5 г. бизнесът ще има нужда от 155 хил. подготвени специалисти с висше образование. Най-много заявки има за икономисти – близо 20 хил., следват специалисти в област “Администрация и управление” със заявка от 14 300 работни места и такива в направление “Електротехника, електроника и автоматика” с 11 800 места. Сравнени с година по-рано, когато ги нямаше притесненията, наложени от пандемията, българските работодатели планираха нужда от 204 700 висшисти. Така кризата е стопила търсенето на близо 50 хил. специалисти с висше образование.

При специалистите със средно образование този спад е с 42 330, или -15,4%. Най-търсени тук през следващите от 3 до 5 г. ще са тези в търговията, металообработването и машиностроенето и строителството. Няма да има голяма нужда от средни специалисти по ветеринарна медицина, горско стопанство и архитектура.

28,9% от работодателите, които са посочили, че ще наемат нови хора, обаче заявяват, че нова вълна на коронавируса ще обезсмисли плановете им за работници. Най-оптимистично гледат на заплахата от локдаун на бизнеса в областите Габрово, Добрич и Ловеч. Там над 60% от работодателите с планове да наемат нов персонал не намират заплаха във втора Ковид вълна. В столицата само 27,5% от работодателите не предвиждат да променят решението да наемат нов персонал при втора епидемична вълна.

Секторите, в които втора вълна най-слабо ще се отрази на процеса на развитие на бизнеса, са “Държавно управление” със 71,8% от работодателите и “Селско, горско и рибно стопанство” с 63,2%. Най-уязвим пък се оказа секторът на “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти”, където само 15,2% от работодателите са заявили, че ще наемат нови специалисти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК